NASA na Měsíc vezme japonského astronauta. Japonsko výměnou dodá lunární rover

NASA na Měsíc vezme japonského astronauta. Japonsko výměnou dodá lunární rover
Fotografie: NASA
  • Joe Biden oznámil, že první neamerický astronaut na Měsíci bude Japonec
  • JAXA výměnou za let na Měsíc dodá lunární přetlakový rover
  • Rover by měla agentura dodat do roku 2031

Americký prezident Joe Biden v Bílém domě přivítal japonského premiéra Kishidy Fumia a kromě jiného oznámil, že v rámci programu Artemis se jako první neamerický občan dostane na povrch Měsíce Japonec. „Vědecké a vzdělávací vazby mezi Japonskem a Spojenými státy se táhnou až k Měsíci, kde se dva japonští astronauti připojí k budoucím americkým misím a jeden se stane prvním neameričanem, který kdy přistál na Měsíci,uvedl Biden.

Do dnešního dne se po měsíčním povrchu procházelo 12 lidí a všichni byli Američané. Program Apollo byl ukončen v roce 1972 a od té doby se na jeho povrch dostaly jen sondy. Mise Artemis mají za úkol vrátit lidi na Měsíc a postavit tam první trvale obyvatelnou základnu. Mise Artemis 3 je naplánována na rok 2026 – datum bylo ale už několikrát změněno, a to zejména kvůli přípravám rakety Starship.

Posádka Artemis 2 byla již vybrána a je tedy zřejmé, že japonský astronaut bude přítomen u Artemis 3. Tato posádka jako první přistane na měsíčním povrchu po více jak 50 letech. Japonsko výměnou za astronauta vyvine a dodá lunární přetlakový rover. Podle space.com Japonská kosmická agentura (JAXA) a Toyota už od roku 2019 spolupracují na jeho vývoji. Lunar Cruiser, jak se bude rover jmenovat, bude využívat technologii palivových článků a astronauti v něm budou moci cestovat po měsíčním povrchu i několik dní.


Přetlakový rover bude silným příspěvkem k celkové architektuře Artemis, protože Japonsko a USA jdou ruku v ruce s mezinárodními a průmyslovými partnery na měsíčním povrchu i mimo něj,“ uvedl prezident JAXA Hiroshi Yamakawa. Rover by měl být připraven k použití v roce 2031, kdy je odhadována mise Artemis 7. JAXA má aktuálně pět aktivních astronautů a minulý rok vybrala další dva členy, kteří podstoupí výcvik i pro budoucí mise na Měsíc.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze