NASA oznámila astronauty, kteří poletí na misi Crew-8

NASA oznámila astronauty, kteří poletí na misi Crew-8
Fotografie: NASA
  • K ISS se vydají tři astronauti NASA a jeden kosmonaut z Roskosmosu
  • Pro tři členy to bude první let do vesmíru
  • Na vesmírnou stanici odletí v prvních měsících příštího roku

Na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) neodstartovala zatím ani mise Crew-7, ale NASA již vybrala další čtveřici, která ji přibližně po půl roce pobytu vystřídá. Velitelem mise bude Matthew Dominick, jako pilot bude sloužit Michael Barratt, a specialistkou mise bude Jeanette Epps společně s kosmonautem Alexandrem Grebenkinem. Odletět na ISS by dle NASA měli na začátku příštího roku. Kdo tedy vybraní astronauti jsou?

  • Matthew Dominick: do třídy kandidátů na astronauty byl vybrán v roce 2017, kdy také započal výcvik. Tento let pro něj bude prvním do vesmíru. Dříve sloužil jako zkušební pilot se specializací na testování katapultů z letadlových lodí amerického námořnictva.

  • Michael Barratt: NASA jej vybrala jako astronauta už v roce 2000 a tento let do vesmíru pro něj bude třetím. Poprvé letěl v roce 2009, kdy sloužil jako palubní inženýr na ISS a provedl i dva výstupy do vesmíru. V roce 2011 letěl v raketoplánu Discovery a celkově strávil ve vesmíru 212 dní.

  • Jeanette Epps: do třídy astronautů byla vybrána v roce 2009 a toto bude její první cesta do vesmíru. Dříve pracovala jako astronautka pro podporu posádky na dvou expedicích na vesmírné stanici. Epps byla také vybrána k misi Boeing Starliner-1, což bude první testovací let s posádkou k ISS v této kapsli.

  • Alexander Grebenkin: bude to jeho první cesta do vesmíru. Než se stal kosmonautem, vystudoval Moskevskou technickou univerzitu komunikací a informatiky v oboru radiokomunikace, vysílání a televize. Má také titul z Irkutské vysoké vojenské školy v oboru inženýrství, údržba a opravy leteckých radionavigačních systémů.

Kdy posádka k ISS odletí, zatím nebylo upřesněno, ale každá mise trvá přibližně půl roku, pokud nenastanou okolnosti, které pobyt prodlouží. Posádka Crew-7 má odletět ke stanici 25. srpna a lze tak předpokládat, že tato čtveřice se k ní vydá na konci ledna, nebo na začátku února příštího roku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze