NASA pozoruje černou díru, která roztrhala hvězdu

NASA pozoruje černou díru, která roztrhala hvězdu
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • Černá díra se nachází 250 milionů světelných let daleko od Země
  • Při pohlcení hvězdy kolem černé díry vznikla horká koróna
  • Tento jev je těžko pozorovatelný, jelikož trvá jen několik týdnů či měsíců

Několik teleskopů od NASA se v nedávné době zaměřilo na masivní černou díru, která roztrhala hvězdu, jež se k ní přiblížila moc blízko. Černá díra se nachází ve středu galaxie vzdálené od Země asi 250 milionů světelných let. Jednalo se teprve o páté pozorování černé díry, která ničí hvězdu. Takový jev se nazývá slapové narušení.

Po roztržení hvězdy mohli astronomové kolem černé díry pozorovat díky citlivému dalekohledu NuStar (Nuclear Spectroscopic Telescopic Array) nárůst vysokoenergetického rentgenového světla. To značí, že ve chvíli, kdy byl hvězdný materiál pohlcován, vytvořil nad černou dírou žhavou strukturu zvanou koróna. Pozorování tohoto procesu pomůže vědcům pochopit, co se stane se zachyceným materiálem, než je pohlcen černou dírou.


Vědci většinou pozorují černé díry, které jsou obklopeny horkým plynem, jenž se kolem černých děr hromadí někdy i tisíce let, a vytváří tak kolem sebe disky široké miliardy kilometrů. Tyto disky mohou v některých případech zářit jasněji než galaxie. I přes toto záření lze pozorovat pohlcování hvězdy, které trvá jen několik týdnů, nebo měsíců, což je pro vesmírné poměry jen zlomek času a pro astronomy je tento jev velmi zajímavý. „Slapová narušení jsou jakousi kosmickou laboratoří. Jsou naším oknem do reálného času krmení masivní černé díry číhající ve středu galaxie,“ řekl spoluautor studie AT2021ehb Suvi Gezari, astronom ze Space Telescope Science Institute v Baltimoru.

Vědci chtějí najít další hvězdy, které pohlcuje černá díra

Při pohlcování si černá díra hvězdu přitáhla, tím vznikl dlouhý pruh horkého plynu. „Vědci se domnívají, že proud plynu se při takových událostech míhá kolem černé díry a sráží se sám se sebou. Předpokládá se, že to vytváří rázové vlny a toky plynu směrem ven, které generují viditelné světlo, stejně jako vlnové délky neviditelné pro lidské oko, jako je ultrafialové světlo a rentgenové záření,uvedla NASA.

V tomto případě se celá událost odehrála během 100 dní. Vědci budou hledat i další slapová narušení, která by mohli pomocí dalekohledů pozorovat a zjistit více o tom, co způsobuje koróny. „Naše pozorování AT2021ehb jsou v souladu s myšlenkou, že magnetická pole mají něco společného s tím, jak se tvoří koróna, a my chceme vědět, co způsobuje, že toto magnetické pole je tak silné,“ řekl hlavní autor studie Yuhan Yao.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze