Astronomové objevili exoplanetu, která se jednou srazí se svou hvězdou

Astronomové objevili exoplanetu, která se jednou srazí se svou hvězdou
Fotografie: NASA
  • Objevení exoplanety Kepler-1658b trvalo přes deset let
  • Vědci zjistili, že se jeho oběžná dráha každý rok zkrátí o 131 milisekund
  • Exoplaneta se tak v budoucnu srazí se svou hvězdou a zanikne

Vědci objevili pomocí Keplerova dalekohledu, který byl v roce 2009 průkopníkem pro hledání exoplanet, exoplanetu pojmenovanou Kepler-1658b. Trvalo přes deset let, než bylo potvrzeno, že tato planeta skutečně existuje. Jedná se o horkého Jupitera, tedy plynnou planetu, která je co do hmotnosti a velikosti podobná Jupiteru, ale obíhá okolo své hvězdy tak blízko, že její povrch je rozžhaven. Tato planeta je k hvězdě 8krát blíže než Merkur od Slunce.

Podle výzkumníků se doba oběžné dráhy exoplanety pomalu ale jistě zkracuje. Vědci zjistili, že za rok se zkrátí asi o 131 milisekund, což představuje jen zlomky sekund. I z toho důvodu pozorování trvalo tak dlouho. Zjistit takto malé rozdíly v oběžné dráze vyžadovalo roky pečlivého pozorování a studování. Hlavní příčinou je podle vědců příliv a odliv. Na Zemi ovlivňuje vzestup a pokles hladiny oceánů, v tomto případě způsobuje deformaci tvaru oběžné dráhy.


Postupná deformace oběžné dráhy způsobí srážku s hvězdou


Hvězda, kolem které Kepler-1658b obíhá, se aktuálně nachází v bodě, kdy se začíná rozpínat a vchází do své poslední fáze života. I tento jev urychluje rozpad oběžné dráhy exoplanety. „Systém Kepler-1658 může tímto způsobem sloužit jako nebeská laboratoř v nadcházejících letech a při troše štěstí bude brzy těchto laboratoří mnohem více,“ uvedl hlavní autor studie Shreyas Vissapragada.

Studie zveřejněná Centrem pro astrofyziku Harvard-Smithsonian došla k závěru, že neustálým přibližováním ke své hostitelské hvězdě je exoplaneta odkázána ke srážce a následnému zničení. Objev takové exoplanety tak poskytne nový pohled na rozpad orbity i smrt hvězd. „Teorie předpovídá, že vyvinuté hvězdy jsou velmi účinné při vysávání energie z oběžných drah svých planet a nyní můžeme tyto teorie otestovat pomocí pozorování,“ uvedl Vissapragada.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze