NASA zahájila novou misi. Vyslaná raketa nese tři vesmírné dalekohledy

NASA zahájila novou misi. Vyslaná raketa nese tři vesmírné dalekohledy
Fotografie: unsplash.com
  • Mise odstartovala včera z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě
  • Raketa vynesla do vesmíru tři nejmodernější vesmírné dalekohledy
  • Start proběhl bez komplikací a první úkony jsou plánovány na leden

Mise NASA Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) odstartovala včera na raketě SpaceX Falcon 9 z Kennedyho vesmírného střediska NASA na Floridě. IXPE ve spolupráci s Italskou vesmírnou agenturou je první misí NASA, která se věnuje měření polarizace rentgenového záření z objektů ve vesmíru, jako jsou zbytky supernov, supermasivní černé díry a další vysokoenergetické objekty. Marshall Space Flight Center NASA postavil tři rentgenové dalekohledy a Italská kosmická agentura přispěla polarizačními detektory. Společnost Ball Aerospace poskytla kosmickou loď. „IXPE představuje další mimořádné prvenství. Společně s našimi partnery v Itálii a po celém světě jsme do naší flotily přidali novou vesmírnou observatoř, která bude utvářet naše chápání vesmíru,“ řekl Thomas Zurbuchen, přidružený správce ředitelství vědeckých misí NASA.


NASA uvedla, že raketa odstartovala dle očekávání a kosmická loď se oddělila po 33 minutách letu. IXPE vstoupil na )oběžnou dráhu ve výšce necelých 600 kilometrů. První data obdrželi provozovatelé mise asi 40 minut od startu. IXPE nese tři nejmodernější vesmírné dalekohledy se speciálními detektory citlivými na polarizaci. Polarizace je vlastnost světla, která obsahuje vodítka k prostředí, ze kterého pochází. První operace mise jsou naplánovány na leden.

Je to nepopsatelný pocit, jak něco, na čem jste pracovali desítky let, se stalo skutečností a vyletělo do vesmíru,“ řekl Martin Weisskopf, hlavní výzkumník IXPE v Marshall Space Center NASA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze