NASA studuje obrovský gama záblesk, který se prohnal Sluneční soustavou

NASA studuje obrovský gama záblesk, který se prohnal Sluneční soustavou
Fotografie: NASA
  • Výbuch zaznamenaly pozemní observatoře i vesmírné lodě, včetně Voyageru 1
  • Vesmírem cestoval 1,9 miliardy let, než dorazil k Zemi
  • Pulz záření byl 70krát jasnější než doposud pozorované

9. října minulého roku naší Sluneční soustavou proletěl pulz intenzivního záření tak výjimečný, že jej astronomové pojmenovali BOAT (the brightest of all time, volně přeloženo jako nejjasnější všech dob). Zdrojem tohoto pulzu byl gama záblesk (GRB), kdy dochází k obrovskému uvolnění energie. Výbuch zaznamenaly jak kosmické lodě, tak pozemní observatoře. Astronomové tak díky těmto záznamům mohli zjistit, jak byl záblesk silný.

GRB 221009A byl pravděpodobně nejjasnějším zábleskem energie rentgenového a gama záření, k němuž došlo od počátku lidské civilizace,“ uvedl odborný asistent fyziky a astronomie Eric Burns, který analyzoval na 7 000 gama záblesků a zjistil, že k takové události dojde jednou za 10 000 let. Podle NASA byl záblesk tak jasný, že jejich skutečnou intenzitu nemohly zaznamenat ani přístroje určené pro měření gama záření. Vědci pro zjištění rekonstruovali data z Fermiho kosmického dalekohledu, který gama paprsky ve vesmíru pozoruje.

Výsledky poté ještě porovnali s daty z ruské kosmické lodi Konus a s čínskými daty z detektoru GECAM-C a z přístrojů observatoře Insight-HXMT. Společné výsledky zveřejněné na iopscience.iop.org ukázaly, že výbuch byl 70krát jasnější než kterýkoliv předchozí. Gama záblesk byl zaznamenán i kosmickou lodí Voyager, která se již nachází v mezihvězdném prostoru. Než dorazil k Zemi, cestoval vesmírem 1,9 miliardy let.


Odkud se gama záblesk bere?

Astronomové mají za to, že takové výbuchy vznikají při zrodu černých děr, když se zhroutí jádro hmotné hvězdy a začne pohlcovat okolní hmotu. Černá díra následně vyvrhuje výtrysky téměř v rychlosti světla a ty vyzařují rentgenové a gama paprsky při cestě vesmírem. Od tohoto gama záblesku astronomové očekávají, že za několik týdnů naleznou supernovu – tu je ale velmi obtížné zaznamenat.

Nemůžeme jednoznačně říci, že existuje supernova, což je vzhledem k jasnosti výbuchu překvapivé. Je možné, že se celá hvězda zhroutila přímo do černé díry, místo aby explodovala. Během několika příštích měsíců jsou plánována další pozorování Webbovým a Hubbleovým teleskopem,“ řekl profesor astrofyziky Andrew Levan. Astrofyzička z NASA Michela Negro také doufá, že tento výbuch by mohl pomoci k odpovědi na otázku, zda černé díry, které považujeme za vše pohlcující, nevracejí energii zpět do vesmíru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze