NASA testuje humanoidního robota. Pomůže na Zemi i ve vesmíru

NASA testuje humanoidního robota. Pomůže na Zemi i ve vesmíru
Fotografie: NASA/JSC
  • Robot se i s celým týmem přemístil do Austrálie
  • Zde bude firma Woodside Energy vyvíjet software na energetická zařízení
  • Roboty chce NASA následně využívat i na Měsíci a Marsu

Valkyrie – tak se jmenuje humanoidní robot od NASA, který se nyní nachází v západní Austrálii, kde bude podroben testování. Cílem je, aby byl robot na dálku schopný postarat se o energetická zařízení na moři bez posádky. NASA v tomto projektu spolupracuje se společností Woodside Energy, která se zaměřuje na dostupnou energii. Kromě pozdějšího využití na moři však najde také uplatnění pro mise Artemis.

NASA plánuje využít zkušenosti z provozu Valkyrie v zařízeních Woodside, aby se naučila, jak lépe navrhovat roboty pro práci ve špinavých a nebezpečných podmínkách, jako jsou ty, které se nacházejí na Měsíci na dlouhodobých pracovištích a stanovištích, která budou zřízena jako součást budoucích misí Artemis,uvedla NASA v aktualizaci. Roboti ovládáni na dálku budou moci provádět operace za astronauty, které jsou nezbytné pro údržbu, a tím zvýšit jejich bezpečnost.

Robot byl vyroben v Johnsonově vesmírném středisku v Houstonu, a tak k testování musel přes půl světa společně s celým týmem, který Woodside Energy udělal školení o jeho používání. „Jsme potěšeni, že zahajujeme další fázi vývoje a testování pokročilých robotických systémů, které mají potenciál pozitivně ovlivnit život na Zemi tím, že umožní bezpečnější operace v nebezpečných prostředích,“ řekl Shaun Azimi, vedoucí týmu obratné robotiky v NASA Johnson.


Ve vesmíru budou roboti využíváni na práce, které jsou nezbytné, ale opakující se. Astronauti se tak budou moci věnovat pouze důležitějším úkolům a údržbě robotů. Vývoj Valkyrie zde na Zemi bude následně použit pro budoucí nasazení ve vesmíru. Pomocí robotů tak může být vybudována trvalá základna na Měsíci, ale později i na Marsu. Nastavení softwaru bude ale ještě několik let trvat – NASA má poté v plánu vytvořit další roboty, kde nový software použije a otestuje na dálku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze