NASA chce začít do 10 let těžit na Měsíci

NASA chce začít do 10 let těžit na Měsíci
Fotografie: NASA
  • NASA vyvíjí technologie, které budou z Měsíce získávat vodu, kyslík a železo
  • Už v následujících týdnech vypustí zkušební vrtnou soupravu
  • ESA chce měsíční regolit využít k pěstování rostlin

Mise Artemis, které budou létat s lidmi na Měsíc, jsou naplánované tak, aby se naše přirozená družice Země stala trvale obydlenou. To samozřejmě vyžaduje mnoho technologií pro vytvoření podmínek pro život na jinak nehostinném místě. Kromě vytvoření základny a kosmických lodí, které budou astronauty převážet mezi Zemí a Měsícem, nyní NASA vytváří technologie, které budou zpočátku schopné získávat z Měsíce vodu a kyslík a později i železo a vzácné zeminy. První vykopání měsíční půdy by se mohlo odehrát už v roce 2032.

Raketový vědec z Johnson Space Center NASA Gerald Sanders pro reuters.com uvedl, že kromě získání vody, měsíční vody a půdy bude mít agentura za cíl přilákat komerční investice. NASA už je tak s vývojem daleko, že v následujícím měsíci chce na Měsíc vyslat zkušební vrtnou soupravu, která zahájí výkop měsíční půdy.

Prvními zákazníky by pak měly být komerční společnosti, které by mohly měsíční zdroje využít pro palivo či kyslík. S NASA spolupracuje také Australská vesmírná agentura, která se podílí na vývoji poloautonomního roveru, který by měl na povrch Měsíce přistát v roce 2026 a odebrat vzorky regolitu.


NASA není jediná, která chce na Měsíci využívat regolit. ESA má projekt Discovery, který vede norská společnost Solsys Mining. Ta se zabývá úpravou měsíční půdy na hnojivo pro pěstování rostlin. Projekt má za cíl zjistit, zda bude možné z regolitu extrahovat pouze minerální živiny pro růst rostlin, které by byly následně využity pro hydroponické pěstování rostlin přímo na Měsíci. Pěstování přímo v půdě by pravděpodobně bylo také možné, ale jakmile přijde regolit do styku z vodou, zhutní, a to by mohlo být problematické při klíčení i růstu kořenů rostlin.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze