Raketa z mise Artemis I po vyhodnocení NASA překonala očekávání

Raketa z mise Artemis I po vyhodnocení NASA překonala očekávání
Fotografie: NASA
  • Během celé mise se nashromáždilo obrovské množství dat, snímků i videí
  • Týmy na základě těchto informací vyhodnotily fungování rakety SLS
  • Kosmická loď Orion se stále v Kennedyho středisku kontroluje

Mise Artemis I byla ukončena 11. prosince minulého roku, kdy kapsle Orion úspěšně dopadla do Tichého oceánu. I když bylo zřejmé, že mise byla úspěšná, pracovníci NASA neustále vyhodnocují data, která byla během letu získána. Raketa Space Launch System (SLS) i přes potíže, které nastaly před startem, překonala očekávání a doposud nejvýkonnější raketa na světě, která dokáže vzlétnout, se osvědčila pro lety s astronauty na Měsíc. Inženýři po počátečním vyhodnocení dat zkoumají výkon rakety, aby byla připravena na první misi s posádkou.

První vyhodnocení přišlo krátce po startu, kdy letové údaje ukázaly, že veškeré systémy SLS fungovaly nad očekávání. „Raketa Space Launch System od NASA položila základy pro generaci Artemis a budoucnost vesmírných letů v hlubokém vesmíru,řekl pro NASA John Honeycutt, manažer programu SLS. Ještě před startem týmy stanovily měřítka pro výkon rakety podle předletových simulací a letový test Artemis I pak nashromáždil skutečná data o výkonu rakety i jejím fungování.


Nashromážděno bylo obrovské množství dat

Inženýři SLS v Marshall Space Flight Center NASA shromáždili více jak 4 terabajty dat a snímků během předstartovní a startovní fáze a dalších 31 terabajtů dat bylo nasbíráno pomocí pozemních kamer, kamer na raketě a leteckých kamer, které byly na SLS nasměrovány. „Údaje, které jsme získali zpět od Artemis I, jsou zásadní pro budování důvěry v tuto raketu, která lidstvo pošle zpět na Měsíc. Co jsme se naučili o provozu a montáži, již využíváme a aplikujeme to na zefektivnění budoucích misí,“ řekl John Blevins, hlavní inženýr SLS.

Kamery a senzory byly na raketu umístěny tak, aby bylo možné sledovat manévry, které raketa při cestě do vesmíru musela zvládnout. Inženýři tak mohli sledovat každý detail od odpalovací rampy přes oddělení pomocných raket až po oddělení od kosmické lodi Orion. Sledována byla také teplota, které byla raketa po startu vystavena. Kromě samotné rakety se také pečlivě kontroluje kosmická loď Orion, která se aktuálně nachází v Kennedyho vesmírném centru na Floridě. Tyto výsledky budou pro další misi nepostradatelné, jelikož určí, zda je Orion bezpečný pro lidskou posádku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze