NASA zřídila geologický tým pro misi Artemis III

NASA zřídila geologický tým pro misi Artemis III
Fotografie: NASA
  • Artemis III bude velkým návratem lidstva po více jak 50 letech na Měsíc
  • Tým bude mít na starosti geologické mise na Měsíci
  • Agentura celkem 12 členům uvolnila na tyto práce 5,1 milionu dolarů

Mise Artemis III bude pro NASA klíčová – po více jak 50 letech stanou na Měsíci lidé. Této misi bude předcházet ještě Artemis II, která bude sice také s lidskou posádkou, ale ta se měsíčního povrchu nedotkne, jelikož jejich úkolem bude otestovat kosmickou loď Orion, která jim bude při cestách k Měsíci domovem. Kolem Měsíce tak bude pouze kroužit a poté se vrátí zpět na Zemi. Artemis II je plánována na rok 2025 a pokud půjde vše podle plánu, astronauti by měli vystoupit na Měsíci ještě v tomto desetiletí.

NASA proto zřídila geologický tým Artemis III v čele s doktorem Brettem Denevinem z Laboratoře aplikované fyziky na Univerzity Johns Hopkins, který bude spolupracovat s agenturou na geologických misích a navrhne povrchovou kampaň, kterou astronauti při pobytu na Měsíci provedou. „Výběr tohoto týmu představuje důležitý krok v našem úsilí o optimalizaci vědecké návratnosti Artemis III. Tým uznávaných lunárních vědců prokázal zkušenosti s vědeckými operacemi, analýzou vzorků a provozní flexibilitou, což je rozhodující pro úspěšné začlenění vědy do Artemis III,“ uvedl Dr. Joel Kearns zástupce přidruženého administrátora pro průzkum v Ředitelství vědeckých misí NASA.

Artemis III dopraví na naši přirozenou družici mimo jiné i první ženu a jejich úkolem bude prozkoumat oblast jižního měsíčního pólu, kde by se v budoucnu měla nacházet základna pro dlouhodobé pobyty. „Tým bude odpovědný za vedení geologického plánování pro první návrat lidstva na měsíční povrch po více než 50 letech, což zajistí, že maximalizujeme vědecký návrat Artemis a porosteme v našem chápání našeho nejbližšího nebeského souseda,“ uvedl Dr. Nicky Fox z NASA.


Celý tým činí 12 členů, kteří budou plánovat vědecké aktivity při misi Artemis III. Jedná se tak především o sběr vzorků, fotografování terénu i jeho měření. „Geologický tým Artemis III bude mít jedinečnou příležitost analyzovat vůbec první vzorky z oblasti jižního pólu Měsíce, což nám pomůže odhalit nové informace o formování naší Sluneční soustavy,“ řekl přidružený správce průzkumných systémů NASA Jim Free. Podle NASA bude mít tým k dispozici rozpočet 5,1 milionu dolarů (113,7 milionu korun) na vedení celé geologické mise v rámci Artemis III.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze