Orion dorazil do Kennedyho vesmírného střediska, kde bude detailně prozkoumán

Orion dorazil do Kennedyho vesmírného střediska, kde bude detailně prozkoumán
Fotografie: NASA
  • Kapsle byla převezena do střediska 30. prosince
  • Nejvíce bude kontrolován tepelný štít, který je nepostradatelný pro průlet atmosférou
  • Některé vnitřní části vybavení budou použity i pro misi Artemis II

Dlouho očekávaná mise Artemis I byla ukončena úspěšným dopadem kosmické lodi Orion do Tichého oceánu, kde již čekala loď na vyzvednutí. Při cestě dlouhé přes 2,2 milionu kilometrů inženýři a technici z NASA zjišťovali, zda je Orion připraven na lidskou posádku. Jedním z nejdůležitějších testů byl průlet atmosférou a dopad do oceánu, kdy se otestoval tepelný štít a padáky. Orion se do Kennedyho vesmírného centra na Floridě vrátil 30. prosince, kde nyní proběhne pečlivá inspekce, jak si kosmická loď po celou dobu letu vedla.

Největší pozornost bude věnována tepelnému štítu, který při průletu atmosférou odolal teplotám přesahujícím 2 700 °C. Z kosmické lodi bude odstraněn a převezen do jiného zařízení k podrobným kontrolám. Tým také zkontroluje okna a tepelnou ochranu v zadních panelech pláště, které chrání Orion před vesmírnými podmínkami.


Technici odeberou vzorky vzduchu v kapsli před jejím přemístěním do servisního stojanu, který umožní přístup do interiéru. Po otevření poklopu technici odstraní vnitřní schránky vybavení a užitečné zatížení,uvedla NASA. Důležité jsou zejména figuríny, které testovaly vnitřní část kapsle určenou pro lidskou posádku, a to od otřesů přes teplotu až po možnou radiaci. Některé části se po provedeném testování použijí znovu pro misi Artemis II. Kosmická loď se později ještě znovu přesune, a to do testovacího zařízení Neila Armstronga NASA Glen, kde se provedou akustické vibrace a enviromentální testy.

Artemis II

Mise Artemis I byla úspěšná a NASA již aktivně plánuje misi Artemis II, která by měla odstartovat v roce 2024. Čtyřčlenná posádka, která zatím nebyla jmenována, se vydá v Orionu kolem Měsíce a zase zpět. Celá mise by měla trvat minimálně 8 dní. Posádka poveze například přes 90 kg kyslíku, 240 kg pitné vody a 8 600 kg pohonných hmot. Celkově bude Orion vážit přes 20 tun. Na Měsíci však tato posádka nepřistane, to čeká až na astronauty mise Artemis III.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze