Nová studie odhalila, že astronauti ve vesmíru geneticky omládli

Nová studie odhalila, že astronauti ve vesmíru geneticky omládli
Fotografie: Inspiration4
  • Mise Inspiration4 byla první zcela soukromou misí
  • Čtyřčlenná posádka během pobytu sbírala vzorky krve a stěrů
  • Testy odhalily, že DNA astronautů sice omládlo, ale jen na krátkou chvíli

První zcela soukromá mise do vesmíru bez přítomnosti profesionálního astronauta se odehrála v září roku 2021. Misi Inspiration4, kterou zafinancoval Jared Isaacman, podnikla společnost SpaceX v kapsli Crew Dragon. Čtyřčlenná posádka strávila ve vesmíru tři dny, ale místo toho, aby se kochala pohledem na Zemi z výšky, strávila je bádáním. Na palubě byla Hayley Arceneauxová, která zastávala funkci zdravotnice a po dobu mise odebírala všem členům vzorky krve a prováděla výtěry.

Po návratu na Zemi byly tyto vzorky podrobeny sérii testů, které trvaly několik měsíců. Výsledky zveřejněné v Nature Communications ukázaly, že vesmírné prostředí má na lidské tělo významný vliv, a to už po několika hodinách strávených na oběžné dráze. „Byli ve vesmíru jen pár dní, ale už jsme mohli vidět rané známky expozice kosmických letů na těle, včetně změn proteinů a změn genové exprese,“ uvedl pro space.com profesor genomiky, fyziologie a biofyziky Chris Mason.

Výsledky studie například odhalily, že markery ovlivňující stárnutí DNA, se ve vesmíru snížily a posádka tak měla DNA mladší a zdravější. Při stárnutí se lidem zkracují takzvané telomery, které se nacházejí na konci ramen chromozomů. Účastníkům Inspiration4 se ale tyto telomery během mise prodloužily. Vědci se domnívají, že je to ochranná reakce těla před vyšším radiačním prostředím.


I když už krátkodobý pobyt ve vesmíru astronauty geneticky omladil, účinek bohužel trval jen velmi krátce. Po návratu se telomery začaly opět zkracovat, a to více, než v jakém stavu byly před odletem. Zkrácení telomer následně může vést k poškození DNA a osoba je pak více náchylná k nemocem jako je rakovina a srdeční onemocnění. Vědci tak chtějí do budoucna zjistit, co stojí za spouštěčem zkracování a změnit tyto negativní dopady na tělo.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze