NASA testuje ochrannou vrstvu, která by chránila kosmické lodě před radiací

3
NASA testuje ochrannou vrstvu, která by chránila kosmické lodě před radiací
Fotografie: NASA
  • NASA usiluje o vytvoření umělé magnetosféry
  • Jde prý o jeden z prvních kroků, jak se dostat na Saturn či Jupiter

Radiace je jednou z největších překážek, která nám brání v cestování hlouběji do vesmíru. Zatímco na Zemi jsme před radiací díky magnetosféře relativně v bezpečí, v kosmu je tomu jinak. Udělat ochranný plášť by vyžadovalo tisíce tun nákladu. To by bylo velice nešetrné a finančně nákladné. Proto se NASA rozhodla k netradičnímu řešení.

Vesmírný úřad usiluje o vytvoření umělé magnetosféry, která má za úkol zjistit optimální nastavení protiradiačního štítu, což se již částečně povedlo. Za ideální tvar takové magnetosféry se údajně považuje něco jako dutá kobliha, nikoli bublina.

NASA ochranná vrstva

Tato vrstva dle studie nabízí jak energetickou nenáročnost, tak i dostatečnou ochranu posádky před kosmickým zářením včetně vysokoenergetických částic. NASA nyní usiluje o vytvoření prototypu na Zemi a pokud se tento štít ukáže jako dostatečně odolný, lze v horizontu několika desítek let čekat testování po oběžné dráze. Národní úřad pro letectví a kosmonautiku se však nezabývá tématem umělé magnetosféry jako jediný. Laboratoř CERN se zabývá již zmíněnými konstrukcemi, které jsou však příliš těžké, a navíc obsahují vlastní jaderné reaktory. Sama NASA tvrdí, že jde o jeden z prvních kroků, jak v budoucnu dosáhnout cesty na Saturn či Jupiter.

Diskuze ke článku
Tomáš
A pak máme věřit že byli na měsíci, nebo že let na mars je za dveřmi. Proč to vubec řeší, když před 50 lety to u Apolla nikoho netrápilo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze