NASA vybrala společnost, která má přivézt vzorky z Marsu na Zem

NASA vybrala společnost, která má přivézt vzorky z Marsu na Zem
Fotografie: NASA
  • Raketa MAV bude první, která odstartuje z jiné planety
  • NASA odhaduje, že vzorky se na Zem dostanou nejdříve v roce 2031
  • Smlouva na postavení rakety byla uzavřena na šest let

NASA vybrala společnost Lockheed Martin Space of Littleton v Coloradu, aby postavila malou raketu Mars Ascent Vehicle (MAV). Ta by měla dovézt vzorky hornin, sedimentů i atmosféry z Marsu na Zem přibližně za deset let. Celá mise dostala název Mars Sample Return Program. Raketa MAV se tak má stát první raketou, která bude odpálená z jiné planety. Potřebné vzorky již nashromáždil rover NASA Perseverance.

Přistávací modul NASA Sample Retrieval Lander bude mít za úkol přistát blízko, případně dokonce v kráteru zvaném Jezero, aby nabral vzorky uložené v Perseverance. Vzorky by se poté převezly do rakety MAV a ta by je vystřelila na oběžnou dráhu Marsu. Na oběžné dráze bude nádoba zachycena kosmickou lodí Earth Return Orbiter od ESA (Evropská vesmírná agentura) a na Zemi by měla přistát na počátku dalšího desetiletí, nejdříve v roce 2031. Start modulu společnost plánuje nejdříve v roce 2026.


Jsme blízko konci koncepční fáze mise Mars Sample Return a jednotlivé kousky se spojují, aby přinesly domů první vzorky z jiné planety. Jakmile se ocitnou na Zemi, mohou být studovány pomocí nejmodernějších nástrojů, které jsou příliš složité na to, aby je bylo možné transportovat do vesmíru,“ řekl Thomas Zurbuchen, přidružený administrátor pro vědu NASA ve Washingtonu. Dále NASA uvedla, že smlouva byla uzavřena na šest let a na částku 194 milionů dolarů (4,1 miliardy korun).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze