Lander Peregrine povrchu Měsíce nedosáhl. Nyní už je jasné, proč

Lander Peregrine povrchu Měsíce nedosáhl. Nyní už je jasné, proč
Fotografie: Astrobotic
  • Kvůli vibracím došlo k závadě u regulačního ventilu, který ztratil těsnicí schopnost
  • Ventil nemohl správně regulovat tok helia, což vedlo k nárůstu tlaku v nádržích okysličovadla
  • Prasknutí nádrže vedlo k poškození kosmické lodi a úniku paliva

Na začátku tohoto roku odstartoval z Cape Canaveral na Floridě na vrcholu rakety Vulcan Centaur lunární lander Peregrine od společnosti Astrobotic Technology. Ta chtěla být první soukromou společností, které se kdy podařilo přistát na Měsíci. Bohužel už po několika hodinách po startu bylo jasné, že se tak pravděpodobně nestane. Lander utrpěl anomálii, která způsobila významnou ztrátu paliva a nebyl schopný dosáhnout Měsíce. Deset dní po svém startu vstoupil zpět do zemské atmosféry, kde shořel a jeho mise byla u konce.

Ačkoliv se jednalo o soukromou misi, na palubě landeru byly přístroje od NASA, které měly později sloužit pro mise Artemis. Společnost nyní vydala závěrečnou zprávu o tom, proč došlo k anomálii a co bylo důvodem ukončení mise. Na zjištění pracovalo celkem 34 vládních, průmyslových a interních expertů, kteří se shodli na jediné příčině – vadném regulačním ventilu tlaku helia (PCV2).

Kvůli vibracím došlo k tomu, že PCV2 ztratil těsnicí schopnost. Podle space.com měl tento ventil na starosti průtok mezi tlakovou nádrží a nádržemi okysličovadla. PCV1 měl na starosti průtok mezi tlakovou nádrží a palivovými nádržemi. PCV2 však nemohl správně tok helia regulovat, což zapříčinilo nárůst tlaku v nádržích okysličovadla a pokles tlaku v nádrži s heliem. Vysoký tlak vedl k tomu, že nádrž okysličovadla praskla a kosmickou loď značně poškodila. Od této chvíle bylo velmi těžké jakkoliv lander navádět, jelikož neustále docházelo k úniku paliva.


Pozemní tým se nejdříve snažil Peregrine navést směrem k Měsíci, aby zde alespoň jakkoliv přistál, později ale bylo jasné, že to nezvládne. Aby nezůstal ve vesmíru, kde by se nekontrolovatelně pohyboval a mohl by tak ohrozit další lety na Měsíc, rozhodla se společnost navést jej zpět do zemské atmosféry, kde celý shořel. Na základě tohoto selhání však společnost získala mnoho cenných dat a je jasné, že tato chyba se již nebude opakovat. V roce 2025 by měl k Měsíci odletět další lander, pojmenovaný Griffin, který by měl přistát na měsíčním jižním pólu. U této kosmické lodi byl již vytvořen záložní systém, který by při selhání ventilu zabránil výbuchu nádrže.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze