Rocket Lab zítra ráno vypustí dva CubeSaty pro NASA

Rocket Lab zítra ráno vypustí dva CubeSaty pro NASA
Fotografie: NASA
  • Dvouhodinové startovací okno se otevře zítra od tří hodin ráno SELČ
  • Raketa vzlétne z kosmodromu na Novém Zélandu
  • NASA bude start vysílat živě

Zítra v ranních hodinách odstartuje raketa od společnosti Rocket Lab a z kosmodromu na Novém Zélandu vynese dva CubeSaty na oběžnou dráhu, které budou sledovat tropické cyklóny. Satelity nesoucí název TROPICS (Time-Resolved Observations of Precipitation structure and storm Intensity with a Constellation of Smallsats) měly být vypuštěny již dříve, ale kvůli počasí byl start opakovaně odložen.


Mise nese podle space.com název „Rocket Like a Hurricane“ a je první ze dvou naplánovaných se společností Rocket Lab. Další ponese název „Coming to A Storm Near You“ a měla by odstartovat. 16 května. Vše ale záleží na úspěšném vypuštění prvních dvou satelitů. Původně měly být na oběžné dráze už téměř rok, ale kvůli selhání posilovače na raketě Astra 3.3 byly CubeSaty v červnu 2022 ztraceny. Pro další starty tak byla vybrána společnost Rocket Lab.

Raketa Electron bude mít k dispozici dvouhodinové okno pro start, které započne ve tři hodiny ráno středoevropského času. NASA začne start vysílat online přibližně půl hodiny před startem. Raketa je vysoká 18 metrů a na oběžnou dráhu může poslat až 300 kilogramů užitečného zatížení. První stupeň obsahuje devět 3D tištěných motorů Rutherford a rakety jsou stavěny jako postradatelné. Již dříve se ale ukázalo, že je možné je zachytit pomocí padáků a znovu použít.

Satelity budou obíhat Zemi ve výšce asi 550 km se sklonem přibližně 30 stupňů. „TROPICS je souhvězdí čtyř identických CubeSatů navržených k pozorování tropických cyklónů z nízké oběžné dráhy Země, přičemž pozorování provádějí častěji než současné satelity sledující počasí. Častější shromažďování dat může vědcům pomoci zlepšit modely předpovědi počasí,uvedla NASA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze