Průzkum krajů: nejlépe se žije v Praze, nejhůře pak v Moravskoslezském kraji

Průzkum krajů: nejlépe se žije v Praze, nejhůře pak v Moravskoslezském kraji
Fotografie: pixabay.com
  • Průzkum hodnotil sociální a enviromentální aspekty života a celkovou spokojenost obyvatel
  • Hodnocení se zúčastnilo 3 500 obyvatel Česka
  • Na druhém místě se umístil Jihočeský kraj
  • Na předposledním místě byl Olomoucký kraj

Dvanáctý ročník srovnávacího výzkumu Místo pro život, který pořádá společnost Communa, zná své letošní vítěze. Nejlepším místem pro život je hlavní město Praha. Na druhém místě se pak umístil Jihočeský kraj a na třetím místě Karlovarský. Nejhůře se naopak žije lidem v Moravskoslezském kraji. Průzkum hodnotil sociální a enviromentální aspekty života a celkovou spokojenost obyvatel. Hodnocení se zúčastnilo 3 500 obyvatel Česka, kteří hodnotili oblasti ekologie a životního prostředí, péče o děti a vzdělávání, rozvoje infrastruktury, zdravotnictví a sociálních služeb, práce, bezpečnosti, občanské společnosti a tolerance, volnočasových aktivit a turismu.


„Vítězem se stalo hlavní město Praha, které má nejvyšší průměrné mzdy, nejnižší nezaměstnanost, nejvyšší počet vysokých škol, ale také lékařů a zubařů a rovněž například nejvyšší průměrnou naději na dožití u mužů,“ uvedl pro ČTK David Pavlát ze společnosti Communa.

Jihočeský kraj se podle jeho názoru umístil na druhém místě, protože je v této oblasti nízká nehodovost a vysoký podíl dokončených bytů. Karlovarský je třetím nejlepším místem pro život díky nejvyššímu podílu plochy biotopů, nejnižší produkci komunálního odpadu, nejnižšímu rozdílu ve výši platů u mužů a žen nebo nejnižším podílem dětí nepřijatých do mateřských škol.

Moravskoslezský kraj se umístil na posledním místě, protože je zde podle průzkumu nejvyšší množství emisí škodlivých látek vypuštěných do ovzduší, lidé nedbají na recyklaci, mnoho obyvatel je bez práce, je zde vysoká nemocnost a není dostatek čerpacích stanic a knihoven. Na předposledním místě se umístil kraj Olomoucký.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze