Věříte pověrám? Tyto údajně přinášejí smůlu

Věříte pověrám? Tyto údajně přinášejí smůlu
Fotografie: pixabay.com
  • V pátek 13. se stalo několik nešťastných historických událostí
  • Černá kočka přes cestu značí čarodějnického posla
  • A sedm let smůly za rozbití zrcadla vzniklo u starých Římanů

Existuje mnoho pověr, kterým věříme a snažíme se jim, nebo daným situacím, vyhnout. Ve většině případů se nic zlého nestane a pokud ano, jde spíše o náhodu než o vyplnění pověry. Víte ale, kde jednotlivé pověry vznikly a proč mají přinést smůlu?

Pátek 13.

Jedna z nejznámějších pověr, která je rozšířená po celém světě. Existuje dokonce i strach z čísla 13 – triskaidekafobie. Pověra, že je pátek 13. nešťastný den, vznikla na základě historických událostí. Poslední večeře se zúčastnilo 13 hostů a tím 13. byl Jidáš, který Ježíše zradil.

Tato pověra se ale prolíná napříč celou historií lidstva. Podle livescience.com byl v pátek 13. zastřelen rapper Tupac Shakur, také se potopila výletní loď Costa Concordia a za druhé světové války byl bombardován Buckinghamský palác. Pokud létáte často letadlem, můžete si všimnout, že u některých aerolinek nenajdete řadu 13. Stejně tak se třináctce vyhýbají hotely, které vynechávají 13. patro.

Černá kočka přes cestu

Jedete v autě a přes cestu vám přeběhne černá kočka. Naskočí vám myšlenka, že se stane něco zlého? Pokud nejste zrovna milovník koček, pak nejspíše ano. Tato pověra je podle history.com jednou z nejstarších a je spojena s čarodějnictvím. Ve starověkém Egyptě byla kočka posvátná, ale v Evropě se staly kočky ve středověku symbolem tajemna, čarodějnictví a okultismu. S čarodějnicemi byly spojovány kočky černé, a proto pokud vám zkříží cestu, může se podle pověry jednat o čarodějnického vyslance, nebo to také může být ďábel v přestrojení.

Černá kočka

Rozbité zrcadlo

Podle pověry, pokud rozbijete zrcadlo, čeká vás sedm let smůly. Pokud by to byla pravda, nejspíše by to znamenalo smůlu pro každého z nás. Odkud se ale tahle pověra vzala? Podle sorayainteriors.co.uk sahá do římské kultury, kdy zrcadla nesloužila jen jako odraz vaší osoby, ale i duše.

Jakékoliv poškození zrcadla tak znamenalo poškození i vaší osoby, a to i když se jednalo o malou prasklinu. Pokud se tedy zrcadlo zcela rozbilo, znamenalo to odsouzení duše na věčnost v zrcadlovém světě a daná osoba pak po smrti nemohla vstoupit do posmrtného života. Proč tedy sedm let? Římané věřili, že se život obnovuje každých sedm let, takže pokud jste svoji duši rozbitím zrcadla ztratili, po sedmi letech byla navrácena.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze