Nejlepší oldschoolové seriály

To nejlepší z HBO GO
Nejlepší oldschoolové seriály
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • V následujících týdnech se podíváme na nejlepší seriály z HBO GO
  • Dnes se můžete podívat na náš výběr starých klasik, které všichni znají

Minulý týden jsme se rozloučili s Netflixem, ale to rozhodně neznamená konec našeho putování po streamovacích platformách. V příštích týdnech prozkoumáme další divácky oblíbenou on-line službu, kterou je HBO GO. A můžeme rovnou začít. Dnes začneme už klasicky těmi nejlepšími „oldschoolovými“ seriály, které HBO GO nabízí.

Přátelé (Friends)

Americký sitcom, který vymyslel David Crane a Marta Kauffman, je jedním z kultovních seriálů už více jak 20 let. Přátelé byli odvysíláni ve více než 100 zemích a stále si drží velmi dobrá místa v žebříčcích sledovanosti. V USA poslední epizodu sledovalo 51,1 milionů lidí. Seriál získal 152 různých nominací a mnoho z nich proměnil na ocenění. Za zmínku určitě stojí 7 cen Emmy a Zlatý glóbus. První epizoda byla odvysílána 22. září 1994, poslední 6. května 2004.

Seriál vypráví příběh o skupině přátel, kteří žijí v Grennwich Village v New Yorku. Šest přátel každý den řeší nástrahy života. Vidíme, jak se staví k pracovním povinnostem, randění, lásce, přátelství. Nejsou jen přátelé, jsou jako opravdová rodina. Starají se o sebe a ve všem si pomáhají.

Zajímavosti

  • Za účinkování v seriálu byla nominována na cenu jen jedna herečka. Byla to Courteney Cox na Emmy.
  • Když Phoebe čekala trojčata, byla těhotná i ve skutečnosti. I přesto musela nosit na břiše vycpávky, aby její břicho vypadalo ještě větší.
  • Každý herec si dohromady za celé natáčení vydělal 88,82 milionů dolarů.

S tímto seriálem jsem vyrůstala. Když Česká televize vysílala poslední díl, bylo mi 11 let. Pamatuju si to dodnes, protože moji rodiče seriál sledovali. Seděli jsme doma a v hlavním vysílacím čase se koukali, jak se šest nejlepších přátel loučí. O pár let později jsem se začala dívat znovu. Hezky od začátku. Přátelé se mnou žijí i dnes. Nedávno zveřejněná epizoda Přátelé: Zase spolu ve mně probudila spousty vzpomínek. Myslím si, že Přátelé jsou jedním z mála seriálů, který bude mít stejnou popularitu i za dalších deset let.

Sex ve městě (Sex and the City)

Televizní seriál, který produkovala stanice HBO. O scénář se postaral Darren Star. Sex ve městě je dalším kultovním seriálem, který zná celý svět. Získal šest cen Emmy a osm Zlatých glóbů. První díl byl v Česku odvysílán 8. dubna 2000, poslední díl poslední série 2. dubna 2005. Po skončení seriálu byly natočeny dva filmy, které na seriál navazují.

V seriálu poznáváme Carrie Bradshaw a její tři nejlepší kamarádky. Všechny žijí na Manhattanu v New Yorku. Carrie je úspěšná novinářka. Společně mimo jiné rozebírají své sexuální zážitky.

Zajímavosti

  • Všimli jste si někdy, že má Carrie v první díle jiný byt než po zbytek seriálu?
  • Po natáčení se právě tento slavný byt prodal za 9,650 milionů dolarů.
  • Boty, která má Carrie na sobě v úvodní znělce, stály pouhých 5 dolarů.

Ukažte mi ženu, která by neznala tento seriál. Nechybí v něm nic, co by moderní dívka či žena neřešila. A když k tomu přidáme krásné oblečení a dokonalé boty, není co řešit. Možná bych mohla prozradit, že se v těchto dnech začalo natáčet po jedenácti letech pokračování seriálu.

Odpočívej v pokoji (Six Feet Under)

Další ze seriálů z produkce HBO. Na scénáři se podíleli Alan Ball a Rick Cleveland. Seriál má celkem 5 řad. První díl byl odvysílán 3. června 2001, poslední 21. srpna 2005. Seriál získal jen za první řadu 6 cen Emmy. Získal také 8 nominací na Zlatý glób a tři z nich proměnil na ocenění.

Rodina Fisherů žije v Los Angeles. V domě, ve kterém žijí, mají i svůj rodinný podnik, přesněji pohřební ústav. Starší syn Nate z domu odešel, protože nechtěl rodinný podnik převzít a pohádal se s otcem. Přijíždí domů na svátky. V ten stejný den má jeho otec smrtelnou nehodu a on se musí stát partnerem ve firmě společně s jeho mladším bratrem Davidem.

Zajímavosti

  • Dům, ve kterém rodina žije a pracuje, je ve skutečnosti sídlem Filipínské historické společnosti v LA.
  • Allan Ball se nechal inspirovat pro nemoc Nata Fishera svým bratrancem, který trpěl arteriovenózní deformací.

Pokud trochu znáte Alana Balla, tak víte, že napsal scénář k filmu Americká krása. A jeho rukopis je poznat i zde. Odpočívej v pokoji je netradiční drama a komedií plné černého humoru. I když je seriál starší, stále řeší aktuální témata, jako jsou drogy, smrt nebo homosexualita. I když se vám možná trailer úplně nelíbil, rozhodně doporučuji seriál vidět.

Oz

Americký seriál, který vytvořil pro HBO Tom Fontana a podílel se i na scénáři. Dohromady se natočilo šest sérií. První díl odvysílala stanice HBO 12. července 1997 a poslední díl 23. února 2003.

Seriál se odehrává v prostředí vězení Oswald State Correctional Facility zvané také jako OZ. Augustus Hill, vězeň, který si odpykává doživotní trest, seriálem provází. Ve vězení panuje rivalita mezi gangy. Kdokoli může kdykoli zemřít. V celém seriálu je mnoho násilí, vražd, znásilnění a užívání drog.

Zajímavosti

  • Rayn a Cyril jsou bratry i ve skutečném životě.
  • Shirley Bellinger je postava natočená podle skutečné vražedkyně Susan Smith.
  • V prvním díle Tobias Beecher buší do zdi v cele. Herec kvůli tomu přisel o cit v obou ukazováčcích.

Přiznám se, že tento seriál mi úplně nesednul. Ale to bude nejspíš pro to, že se cítíte, jako byste tam byli také. Je to nepříjemné, protože víte, že tyto věci se ve věznicích opravdu dějí, ale nikdo o tom moc nemluví. Herci se svých rolí zhostili skvěle a vy občas nevíte, zda sledujete seriál nebo opravdové záběry z nějaké věznice s nejvyšší ostrahou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze