Sirupy jsou u nás velmi oblíbené. Ať už dospělí nebo děti, rádi si ochutí vodu něčím sladkým. A pokud si nevyrábíte domácí sirupy, pak nejspíše sáhnete po těch v obchodech. V regálech obchodů najdete širokou nabídku sirupů, které lákají nejrůznějšími ovocnými příchutěmi. Přesto se kvalita mezi nimi výrazně liší. A abychom si vybrali co nejlépe, je potřeba sledovat složení, nikoli obal či barvu.
Jak poznat ten správný?
Sirup má podle legislativy obsahovat nejméně 50 % přírodních sladidel, tedy cukr nebo glukózo-fruktózový sirup, jak uvádí bezpecnostpotravin.cz. Pokud je jejich podíl nižší, jde spíše o nápojový koncentrát než řádný sirup. Sirupy tedy bývají hustší, sladší a obsahují více ovoce než jejich konzistencí řidší protějšky.
Cukr versus glukózo-fruktózový sirup
Oba typy sladidel mají stejnou kalorickou hodnotu (cca 4 kcal/g), liší se ale v technologickém použití. Glukózo-fruktózový je tekutý, levnější a sladší než běžný cukr. Najdete jej tedy zejména u levnějších výrobků. Cukr se vyrábí klasicky z cukrové řepy nebo cukrové třtiny a glukózo-fruktózový sirup se vyrábí průmyslově z kukuřičného nebo pšeničného škrobu. Ani jedna forma cukru pro nás není úplně zdravá a měli bychom jejich konzumaci mít pod kontrolou.




Ideálně tedy hledejte takový sirup, který má kombinaci cukru (nebo alespoň cukru převládajícího) s vyšším podílem ovocné složky. Alespoň 10–30 % ovoce bývá pouze v kvalitnějších sirupech. Bohužel v supermarketech najdeme většinou jen nekvalitní složení sirupů. Důvod je jasný – cena. Kvalitní sirup se cenově pohybuje v průměru okolo 200 Kč, kdežto levný sirup koupíte v řádu desetikorun.
Na co se tedy zaměřit na etiketě?
Na prvním místě byste měli vidět ve složení cukr nebo glukózo-fruktózový sirup. Ideální ale je, pokud je uveden cukr první. Dále je důležité procento ovocné šťávy. Vyvarujte se produktů s nízkým obsahem ovoce (např. 1 %). V regálu můžete narazit i na takové sirupy, které ovocnou složku nemají. Výrobce do sirupu přidá aroma a vitamin C, čímž dodá sirupu chuť. Takové sirupy ale raději vraťte do regálu.
Domácí sirupy jako alternativní možnost
Na internetu najdete nespočet receptů, jak si udělat domácí sirup. Navíc je příchuť pouze na vás. Na jaře je například oblíbený sirup z černého bezu, doma si ale můžete vyrobit sirupy i z nejrůznějších bylinek, jahod, malin, rybízu a dalšího ovoce. Vhodnou alternativou je také přidat ovoce či bylinky přímo do vody a tím ji lehce ochutit. V tomto případě můžete snížit příjem cukru, jelikož nemusíte vodu doslazovat.