Neškodná zábava? Muž dostal 66 týdnů vězení za nevhodné fotografie

Neškodná zábava? Muž dostal 66 týdnů vězení za nevhodné fotografie
Fotografie: Ethan Wilkinson, unsplash.com
  • Podle nového zákona je ve Spojeném království zasílání nevyžádaných snímků stejně závažné jako obnažování se na veřejnosti
  • Za tento čin byl proto odsouzen první člověk

Nevyžádané posílání fotografií genitálií je tak rozšířené, že v zahraničí dostalo dokonce jednoslovný název. Tzv. cyberflashing může být považovaný za krajně nevhodný, ale na některých místech i nezákonný. O tom se přesvědčil Nicholas Hawkes, který je ve Spojeném království první osobou odsouzenou za trestný čin podle zákona o bezpečnosti online. Cyberflashing byl v Anglii a Walesu na základě tohoto zákona zakázán 31. ledna.

Je to závažný trestný čin, který na obětech zanechává trvalé následky, ale až příliš často může být považována za bezmyšlenkovitý žert nebo neškodný vtip,“ uvedla v prohlášení státní zástupkyně Hannah von Dadelzsenová. „Stejně jako ti, kteří se dopouštějí neslušného obnažování ve fyzickém světě, mohou očekávat, že budou čelit následkům, stejně tak by měli čelit následkům i pachatelé, kteří páchají své trestné činy online; schovávání se za obrazovkou vás před zákonem neukryje.

Registrovaný sexuální delikvent Hawkes z Basildonu v Essexu se přiznal, že začátkem února poslal fotografii svých genitálií patnáctileté dívce a jedné ženě. Žena si pořídila snímky obrazovky a nahlásila to policii. Oběti kybernetických útoků získávají podle zákona o sexuálních trestných činech po oznámení těchto trestných činů doživotní anonymitu. Hawkes se 12. února přiznal ke dvěma případům zaslání fotografie nebo filmu s genitáliemi s cílem vyvolat poplach, úzkost nebo ponížení. Až do úterního vynesení rozsudku byl držen ve vazbě. Hawkes byl uvězněn na jeden rok za svůj čin a 14 týdnů za porušení předchozího příkazu. V loňském roce byl odsouzen za obnažování a sexuální aktivity s dítětem mladším 16 let a byl mu uložen komunitní trest.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze