Netflix

Tajemství nejúspěšnějších společností
Netflix
Fotografie: Unsplash
  • Netflix původně fungoval jako internetová stránka pro půjčování a prodej filmů
  • Společnost byla založena v roce 1997 a o šest let později měla již 1 milión předplatitelů
  • Nyní má Netflix přes 200 miliónů odběratelů
  • Obsah streamuje ve více než 30 jazycích a 190 zemích světa

V minulém díle jsme si řekli něco o společnosti HBO, která je se streamovací službou a videotékou HBO GO hlavním konkurentem Netflixu. A proto se dnes podíváme právě na celosvětově známý Netflix, který má více než 200 miliónů odběratelů. Pokud vás zajímají začátky společnosti a jak se Netflix dostal na vrchol, čtěte dál.

Začátek Netflixu aneb konec videopůjčoven

Počátky Netflixu sahají do 90. let, kdy lidé chodili jen do videopůjčoven. V té době byl internet v plenkách a toho využil například i zakladatel Amazonu Jeff Bezos, který internet spojil s maloobchodním prodejem. Zakladatelé Netflixu – Reed Hastings a Marco Randolph – se v roce 1997 pokusili o něco obdobného. Jejich cílem byla přeměna videopůjčoven na elektronický obchod. Koncept otestovali tím, že si navzájem poslali videokazety VHS do schránky. Kazety dorazily neporušené, a tak byla v roce 1998 stvořena stránka Netflix.com – první internetový web pro půjčování a prodej DVD. Společnost tedy původně poskytovala filmy, které po USA rozesílala poštou.

Netflix

Služby pro předplatitele začal Netflix provozovat velmi brzy – v roce 1999. Lidé měli s předplatným možnost půjčovat si DVD neomezeně. Filmy nemuseli hned vracet, neplatili dodatečné poplatky a nebyli vázáni ani jinými pravidly. Hned o rok později společnost zavedla systém doporučených filmů, který využíval hodnocení již zhlédnutých titulů, aby předpověděl, co by se předplatitelům mohlo líbit v budoucnu. Rok 2003 pak představoval pro Netflix velký milník. Služba se těšila velké popularitě, a tak ji odebíral už 1 milión lidí. O dva roky později společnost představila novou funkci osobního profilu, která lidem například umožnila tvořit seznamy oblíbených filmů. V roce 2006 vzrostl počet odběratelů na 5 miliónů.

O rok později se z Netflixu stala streamovací platforma, která předplatitelům dovolila sledovat filmy i seriály okamžitě a odkudkoliv. V roce 2008 navázala společnost spolupráci s elektronickými značkami, tím streamování rozšířila i na Xbox 360, Blu-ray přehrávače a televizní set-top boxy. V roce 2009 se streamování přesunulo na televizory s připojením k internetu a počet odběratelů přesáhl 10 miliónů.

Netflix

V roce 2010 dorazil Netflix do Kanady a lidé už mohli streamovat videoobsah i na mobilních zařízeních. O rok později se služba rozšířila na území Latinské Ameriky a Karibiku. Další novinkou bylo první Netflix tlačítko na televizních dálkových ovladačích.

Tlačítko Netflix na ovladači

V roce 2012 Netflix překonal hranici 25 miliónů odběratelů a expandoval do Velké Británie, Irska a dalších evropských zemí. O dva roky později měl 50 miliónů odběratelů a svou působnost rozšířil do Rakouska, Belgie, Francie, Německa, Lucemburska a Švýcarska. Mimo toho začal streamovat obsah ve 4K. Této levné ale prémiové služby se dočkalo v roce 2016 dalších 130 zemí. V témže roce byla na platformu přidána funkce stahování pro sledování obsahu offline. O rok později měl Netflix 100 miliónů uživatelů.

Jak je to s Netflixem dnes?

Jak už jsem zmínila, nyní má Netflix přes 200 miliónů odběratelů. Obsah je streamován ve více než 30 jazycích a ke službě mají přístup lidé ze 190 různých zemí. Kromě streamování cizího obsahu se Netflix, podobně jako HBO, věnuje i vlastní produkci televizních seriálů nebo filmů. Mezi nejznámější tituly jistě patří seriály Orange Is the New Black a Stranger Things. Hlavním konkurentem Netflixu je HBO GO, ale i Apple TV+, Disney+, Hulu nebo Amazon Prime.

Netflix

Měsíční předplatné vyjde na 199 až 319 Kč, záleží na tarifu. V nabídce je Basic za 199 Kč, Standard za 259 Kč a Premium za 319 Kč. Balíčky se liší maximálním rozlišením, kvalitou zvuku a počtem zařízení, na kterých můžeme pořady ve stejnou dobu sledovat.

To nejlepší z Netflixu

Pokud vás Netflix zajímá, podívejte se na náš seriál To nejlepší z Netflixu, kde najdete různá doporučení na ten nejlepší a nejzajímavější obsah.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze