Nejlepší „oldschoolové“ a notoricky známé seriály

To nejlepší z Netflixu
Nejlepší „oldschoolové“ a notoricky známé seriály
Fotografie: Netflix
  • Na fZone.cz pro vás budeme pravidelně vybírat to nejlepší z Netflixu
  • V prvních několika dílech se zaměříme čistě na seriály, dnes se podíváme na klasiky, které si leckdy zaslouží přídomek „oldschoolové“

V roce 2021 obohatíme obsah serveru fZone.cz hned o několik nových seriálů a hned v lednu začneme výběrem toho nejlepšího ze streamovací platformy Netflix. Tu jistě nemusíme dlouze představovat, zvláště teď v době karantén a různých omezení získal Netflix na ještě větší oblibě, a to pochopitelně i mezi diváky v České republice. Seriál rozdělíme na několik dílů. Dnes se zaměříme na seriály a hlavně ty starší, „oldschoolové“, nebo zkrátka něčím notoricky známé. Přeci jen, novinky jsou skvělé, ale proč nezačít tím, co nás bavilo už počátkem nového tisíciletí.

Gilmorova děvčata (Gilmore Girls)

Americký komediálně-dramatický seriál, jehož autorkou je Amy Sherman-Palladino. V USA byla první epizoda odvysílána 5. října 2000, poslední epizoda 15. května 2007. V ČR pak měla premiéru 8. září 2002 a poslední díl byl odvysílán 16. prosince 2008. Za sedm let bylo natočeno 153 dílů v sedmi řadách. Na seriál navazuje minisérie Gilmorova děvčata: Rok v životě.

Příběh seriálu se odehrává v malém městečku Stars Hollow. Vypráví o životě třicetileté svobodné matky Lorelai Gilmorové (Lauren Graham) a její dcery Rory (Alexis Bledel). Hlavním tématem jsou trable s rodinou, láskou, přátelstvím, vzděláním, zklamáním a generační i společenskými rozdíly. Zápletky jsou protkané zábavnými popkulturními vtipy a narážkami.

Zajímavosti

  • Kdo seriál zná, ví, že se v každém díle vypily litry kafe, ale věděli jste, že jedna z hlavních představitelek neměla ráda kávu a místo toho pila colu? Byla to Lorelai Gilmorová.
  • Uhodli byste, kolik let bylo nejlepší kamarádce Rory, Lane (Keiko Agena), v premiérové epizodě? Lane hrála pubertální středoškolačku, ale ve skutečnosti jí bylo už 27 let.
  • Zatímco scénáře k jiným seriálům mívají obvykle 60 stran, scénář k jedné epizodě Gilmorových děvčat zabral i 85 stran textu. Důvodem je, že seriál je plný rychlých a dlouhých dialogů.

Seriál Gilmorova děvčata se bezpochyby vryl do paměti mnoha ženám a dívkám po generace. Ať už vám je třicet a prožíváte příběh s Lorelai, nebo patnáct a chodíte do školy s Rory, je tento seriál skvělou oddychovkou na dlouhé zimní večery.

Dabing: ne, české titulky: ano.

Jak jsem poznal vaši matku (How I met your mother)

Americký sitkom, jehož autory jsou Carter Bays a Craig Thomas. Seriál byl inspirován jejich životem v New Yorku. Celkem vzniklo 208 dílů v devíti řadách. V Americe byla premiérová epizoda odvysílána 19. září 2005, u nás 26. listopadu 2009. Poslední díl mohli diváci v Americe vidět na obrazovkách 31. března 2014, u nás pak 26. června 2014. Seriál byl nominován na 28 cen Emmy, z nichž 9 získal.

Hlavní dějovou linkou příběhu jsou životní etudy Teda Mosbyho (Josh Radnor), který v roce 2030 vypráví svým dětem příběh o tom, jak poznal jejich matku. Svobodný sedmadvacetiletý architekt žije v New Yorku se svými nejlepšími kamarády z vysoké školy – s právníkem Marshallem Eriksenem (Jason Segel) a učitelkou v mateřské školce Lily Aldrinovou (Alyson Hannigan). Ted celý život touží po celoživotní lásce a s hledáním mu pomáhá jeho kamarád Barney Stinson (Neil Patrick Harris). Ted při svém hledání pozná kanadskou televizní reportérku Robin Scherbatskou (Cobie Smulders).

Zajímavosti

  • Barney je známý svými obleky, o tom vypovídá i fakt, že v celém seriálu bylo jen 12 scén, kdy oblek neměl.
  • Zkusíte si tipnout, o kolika ženách vlastně Ted vyprávěl svým dětem, než potkal jejich matku? Bylo jich přesně 29.
  • Seriál se v jednom díle vzpomněl i na Prahu. Bylo to v 17. dílu 5. série, kdy má Ted oblečené tričko s adresou „Ve Smečkách 25“. Toto místo je v Praze vyhlášené.

Seriál Jak jsem poznal vaši matku je klasická oddechovka, u které můžete strávit i celý den a nezačne vás nudit. Seriál je plný vtipných momentů a hlášek, ale i romantických příběhů, které hlavní představitelé prožívají.

Dabing: ne, české titulky: ano.

Útěk z vězení (Prison Break)

Americký televizní seriál, který vytvořil Paul Scheuring. Myšlenka natočit tento seriál se zrodila v roce 2003. Ujala se toho vysílací společnost FOX TV, ale myšlenka na více sérií byla smetena ze stolu. Neměl prý předpoklady pro dlouhodobou sérii. Později byl zvažován nápad natočit mini sérii, když se o něj zajímala velká jména z filmového průmyslu jako Steven Spielberg a Bruce Willis. Nicméně mini série nebyla nikdy natočena. Televizní stanice FOX změnila názor až po úspěchu seriálu Ztraceni, a tak se v roce 2004 vrátila k produkci. První díl měl v USA premiéru 29. srpna 2005, u nás až o dva roky později 26. září 2007. Na kontě má Zlatý glóbus a mnoho dalších ocenění.

Základní děj sleduje stavebního inženýra Michaela Scofielda (Wentworth Miller), který se pokusí o vyloupení banky s úmyslem nechat se zavřít do státní věznice Fox River. Scofield věří, že jeho bratr, Lincoln Burrows (Dominic Purcell), který byl falešně odsouzen za zabití bratra viceprezidentky USA, je nevinný a chystá se pomoci mu v útěku. Postupně ale musí začít spolupracovat s dalšími vězni.

Zajímavosti

  • Michaelův představitel Wentworth Miller musel každý den podstupovat náročné nanášení svého „tetování“. Celkem proces zabral čtyři a půl hodiny.
  • Řekli byste, že se scény z vězení Fox River se natáčely v kulisách? Omyl, všechny scény se natáčely uvnitř skutečného žaláře Joliet Correctional Centre. Tento žalář byl uzavřen teprve v roce 2002, takže herci dýchali stejný vzduch jako vězni jen o pár let dříve.
  • Tento seriál je na některých místech i zakázaný. Víte kde? Ve 13 různých věznicích. Z jakého důvodu? Aby si z něho třeba náhodou nevzal příklad.

Pokud máte rádi napínavé a promyšlené seriály, tento je pro vás ten pravý. Při sledování první série se nejednomu divákovi tajil dech. Jediná výtka k dokonalosti tohoto seriálu je, že hlavní představitelé měli v několika situacích až nereálné štěstí.

Dabing: ne, české titulky: ano.

Kravaťáci (Suits)

Televizní komediální seriál, jehož tvůrcem je Aaron Korsh. Šest sérií čítá 134 dílů. První epizoda měla v USA premiéru 23. června 2011, u nás o rok později 31. srpna 2012. Poslední série mohli diváci v Americe sledovat teprve v loňském roce, my si budeme muset ještě nějakou chvíli počkat.

Mike Ross je geniální mladík s fotografickou pamětí, který si vydělává nejrůznějšími způsoby. Ač na práva nikdy nechodil, jednoho dne je najat advokátem jedné prestižní právnické firmy, která ovšem nabírá jen právníky z Harvardu. Tak se rozbíhá jeho kariéra jakožto právníka na jedné straně a na straně druhé s jeho obrovským tajemstvím, které může kdykoliv vyplout na povrch.

Zajímavosti

  • Stephen Macht, který hraje postavu profesora Gerrarda, je ve skutečném světě otcem herce Gabriela Machta, který v seriálu hraje postavu Harveyho Spectera.
  • Slovo „suit“, které je originálním názvem seriálu, znamená sice v překladu „oblek“, ale také „žaloba“.

Tvůrcům tohoto chytrého seriálu se podařilo správně namíchat zábavu a napětí. Všechny postavy právnického týmu jsou přesně na svém místě.

Dabing: ne, české titulky: ano.

Arrow

Americký akční seriál natočený podle komiksu Green Arrow, vydavatelství DC Comics. V Americe se seriál začal vysílat 10. října 2012, v České republice ho diváci mohli poprvé vidět 20. října 2013. Měl dohromady 8 sérií, ale k nám se dostalo jen 7, kdy poslední díl této série byl u nás odvysílán 13. května 2019. Seriál během šesti let vysílání dostal několik cen Teen Choice Awards a mnoho dalších. V titulní roli Green Arrowa, maskovaného superhrdiny, který chrání své město Starling City (později přejmenované na Star City) před zločinem, se představil Stephen Amell.

Příběh sleduje Olivera Queena (Stephen Amell), miliardáře ze Starling City, který byl pět let považován za mrtvého, neboť byl na rodinné jachtě, která se potopila u čínských břehů. Oběťmi této události byli i jeho otec Robert a sestra Oliverovy přítelkyně Sara Lanceová. Po pěti letech strávených na zdánlivě opuštěném ostrově i na dalších místech je zachráněn a přivezen zpět do Starling City. A na tomto místě začíná i příběh Green Arrowa.

Zajímavosti

  • Diváci tohoto seriálu předpokládali, že hlavní hrdina často využíval pomoci kaskadéra. Omyl, všechny akční scény sehrál jen on sám.
  • Nejsou vám vnější záběry policejního oddělení trochu povědomé? To bude tím, že ve skutečnosti to jsou záběry veřejné knihovny v Los Angeles.
  • Felicity Smoak se původně měla objevit jen v jedné epizodě. Pozitivní reakce ze strany diváků z ní však hned udělaly jednu z hlavních postav.

Seriál splní očekávání všech fanoušků komiksu. Během sledování se vám budou odhalovat nové zápletky a dějové linky. Seriál jede svižnějším tempem a rozhodně se u něj nebudete nudit.

Dabing: ne, české titulky: ano.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze