Na Netflixu se nyní můžete podívat na nový český snímek Jan Žižka

Na Netflixu se nyní můžete podívat na nový český snímek Jan Žižka
Fotografie: Bioscop
  • Jan Žižka byl uveden v kinech 8. září 2022
  • V hlavních rolích se představili Ben Foster, Sophie Lowe, Michael Caine a další
  • Snímek natočil Petr Jákl

Netflix zařadil do nabídky nový český snímek Jan Žižka. Jedná se o historické drama, které natočil režisér Petr Jákl, jenž pracoval také na scénáři. Jedná se o nejdražší snímek, který kdy byl v České republice natočen. Jak už samotný název napovídá, film byl natočen na motivy skutečných událostí. Jan Žižka byl uveden do kin 8. září 2022.

Děj nás zavede do dob po smrti krále Karla IV., kdy jsou Země Koruny české zmítány násilím, hladem a morem. Mladý Jan Žižka a jeho pobočníci jsou najati na ochranu králova nástupce. Jeden z úkolů, který dostane, je právě pro nového krále Václava IV. Ten ale zemi v té době nevede, i když si to možná myslí. Ovládá ji Jindřich z Rožmberka, který je nejbohatší z celého království. Jan Žižka musí unést Jindřichovu snoubenku Kateřinu, aby Jindřich dodržel své slovo a poskytl peníze na cestu krále k papeži kvůli korunovaci. Jindřich se ale tomu brání všemi možnými způsoby. Od chvíle, kdy Jan Kateřinu zajme, je jasné, že bude muset bojovat. Hlavně poté, co Jindřich nechá vyvraždit celý Trocnov, včetně jeho bratra se synem. Nechá na živu pouze jednu ženu, která mu má předat vzkaz, ať Kateřinu nechá jít. Jan Žižka se rozhodne bojovat za to, čemu věří. Díky tomu se z něj stává vojevůdce a legenda.


Režisér Petr Jákl informoval o plánech natočit tento snímek už v roce 2013. Doplnil, že chce, aby hlavní postavu hrál zahraniční herec. Konkurz na komparz začal v roce 2016, natáčení v roce 2018. Postavu Jana Žižky hraje americký herec Ben Foster. Ve fiktivní roli Boreše se představil anglický herec Michael Caine. Dále se ve filmy představili Til Schweiger, Matthew Goode, William Moseley, Roland Møller, Karel Roden, Werner Daehn a Sohphie Lowe. Ve vedlejších rolích můžeme vidět Bena Cristovao nebo Lukáše Krpálka. Rozpočet snímku se vyšplhal až na půl miliardy korun. Na snímku kromě herců pracovalo dalších 300 lidí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze