New York legalizoval kompostování lidských ostatků

New York legalizoval kompostování lidských ostatků
Fotografie: unsplash.com
  • New York se stal šestým státem USA, kde je kompostování lidských ostatků legální
  • Půdu s rozloženým tělem může rodina zesnulého použít ke hnojení nebo sázení
  • Tento způsob pohřbívání je šetrný k životnímu prostředí

Guvernérka státu New York Kathy Hochul v sobotu legalizovala kompostování lidských ostatků. Díky tomuto rozhodnutí se New York stal šestým americkým státem, kde je tento alternativní způsob pohřbívání legální. Podle odborníků je tento způsob pohřbívání šetrný k životnímu prostředí.

Prvním státem, kde je tento způsob pohřbívání legální, byl v roce 2019 Washington, poté se v roce 2021 přidaly státy Colorado a Oregon a v loňském roce Vermont a Kalifornie. Jak tento způsob pohřbívání probíhá? Podle bbc.com se tělo musí vložit do uzavřené nádoby spolu s vybranými organickými materiály, jako je sláma, vojtěška a dřevní štěpka a několik týdnů probíhá postupný rozklad. Poté je půda vrácena zpět rodině zesnulého, která ji může použít ke hnojení nebo sázení květin, zeleniny nebo stromů.


Zastánci lidského kompostování tvrdí, že je to nejen ekologičtější varianta, ale také praktičtější ve městech, kde jsou pozemky pro hřbitovy omezené. Někteří ale s tímto způsobem pohřbívání nesouhlasí. Zástupci katolické církve ve státě New York se proti legislativě postavili kvůli tomu, že by se s lidskými těly nemělo zacházet jako s odpadem. „Proces, který je vhodný pro vrácení zeleninových odřezků zemi, není nutně vhodný pro lidská těla,“ uvedl Dennis Poust, výkonný ředitel katolické konference státu New York na Twitteru.

Lidé, kteří jsou pro kompostování lidských ostatků, chtějí být touto metodou pohřbeni v souladu s tím, jak žili své životy. „Pro mnoho lidí je proměna v půdu, ze které může vyrůst zahrada nebo strom, docela působivá,“ uvedla pro theguardian.com Katrina Spade, zakladatelka společnosti Recompose, ekologického pohřebního ústavu v Seattlu, který kompostování lidských ostatků nabízí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze