Nová antikoncepce pro muže je v testech účinná na 100 %

Nová antikoncepce pro muže je v testech účinná na 100 %
Fotografie: unsplash.com
  • Při testech na myších byla antikoncepce účinná po dobu tří hodin
  • Lék znehybnil spermie na potřebnou dobu a po 24 hodinách se plodnost samcům vrátila
  • Nyní vědci plánují začít pilulky testovat na králících, poté na lidech

Nehormonální antikoncepční pilulky pro muže by se už brzy mohly stát skutečností. Nové testy na myších přinesly velmi slibné výsledky. Antikoncepce byla účinná na 100 %, a to po dobu tří hodin. Plodnost se myším samcům vrátila po 24 hodinách. Nyní vědci plánují začít pilulky testovat na králících a pak na lidech.

Jak mužská antikoncepce funguje?

Nejdříve je potřeba říct, že velkou výhodou je to, že mužská antikoncepce neobsahuje žádné hormony na rozdíl od ženské. To znamená, že nesníží hladinu testosteronu, díky tomu nemá ani vedlejší účinky. Studii prováděnou na myších financoval americký Národní institut zdraví a je publikovaná v Nature Communications. Jedna dávka léku TDI-11861 znehybnila spermie samce před pářením, během páření a po něm. Antikoncepce účinkovala zhruba tři hodiny. Po 24 hodinách lék z těla zcela vyprchal a další dávka spermií se už pohybovala normálně.


Pokud dopadnou dobře i klinické testy na lidech, mohli by si muži vzít pilulky kdykoliv by potřebovali a neměli by pociťovat žádné vedlejší účinky. Díky této antikoncepci mohou snadno rozhodovat o své plodnosti každý den. Odborníci upozornili, že tyto pilulky, stejně jako ženská antikoncepce, nechrání před přenosnými chorobami.

Profesor andrologie na Sheffieldské univerzitě Allan Pacey uvedl pro bbc.com, že svět naléhavě potřebuje účinnou antikoncepci pro muže. V průběhu let už bylo testováno mnoho pilulek pro muže, ale žádné se nedostaly na trh. „Vyřazení klíčového enzymu ve spermiích, který je rozhodující pro pohyb spermií, je zcela nová myšlenka. Skutečnost, že bychom ho mohli vyřazovat a vracet tak rychle, je opravdu velmi vzrušující. Pokud se pokusy na myších podaří zopakovat na lidech se stejným stupněm účinnosti, jde o metodu, kterou jsme tak dlouho hledali,“ dodal profesor Allan Pacey.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze