Nový bioaktivní materiál může přinést revoluci v regeneraci kloubních chrupavek

Nový bioaktivní materiál může přinést revoluci v regeneraci kloubních chrupavek
Fotografie: unsplash.com
  • Nový bioaktivní materiál úspěšně regeneroval chrupavku v kolenních kloubech ovcí
  • Technologie má potenciál předcházet náhradám kloubů
  • Materiál kombinuje bioaktivní peptid a kyselinu hyaluronovou

Opotřebení kloubních chrupavek a artróza jsou častými projevy stáří. Vědci z Northwestern University vyvinuli nový bioaktivní materiál, který úspěšně regeneroval chrupavku. Zatím byla nová technologie vyzkoušena na ovcích, ale vědci se domnívají, že bude vysoce účinná i u lidí. Ve studii byl materiál aplikován na poškozenou chrupavku v kolenních kloubech a během šesti měsíců se chrupavka začala opravovat a růst nová, a to včetně kolagenu a proteoglykanů, které umožňují bezbolestnou mechanickou odolnost kloubů.

Jak uvádí eurekalert.org, vědci předpokládají, že by do budoucna mohl být tento materiál používán jako prevence úplných náhrad kolenních kloubů, léčby degenerativních onemocnění, ale i při nejrůznějších zraněních. „Když se chrupavka časem poškodí nebo rozpadne, může to mít velký dopad na celkové zdraví a mobilitu lidí. Problém je v tom, že u dospělých lidí nemá chrupavka schopnost se hojit. Naše nová terapie může vyvolat opravu ve tkáni, která se přirozeně neregeneruje. Myslíme si, že naše léčba by mohla pomoci řešit vážnou, nenaplněnou klinickou potřebu,“ uvedl vedoucí výzkumu Samuel Stupp.

Tato studie použila hybridní biomateriál vyvinutý ve Stuppově laboratoři a obsahuje dvě složky – bioaktivní peptid a modifikovanou kyselinu hyaluronovou, což je přírodní polysacharid nacházející se v chrupavce. „Mnoho lidí zná kyselinu hyaluronovou, protože je oblíbenou složkou produktů péče o pleť. Přirozeně se ale také nachází v mnoha tkáních lidského těla, včetně kloubů a mozku,“ uvedl Stupp. Cílem tohoto materiálu bylo vytvořit jakési lešení pro vlastní buňky těla k regeneraci chrupavčité tkáně.


Aby bylo možné vyhodnotit účinky materiálu, vědci jej testovali na ovcích, které měly v kolenních kloubech nedostatek chrupavky. Ovce byly vybrány záměrně, jelikož mají podobně složený kolenní kloub jako lidé, a navíc je zde i podobná zátěž a velikost. Po vstříknutí materiálu do chrupavky začala dorůstat, a dokonce opravená tkáň byla kvalitnější. Stupp si tak do budoucna představuje, že by se materiál aplikoval na klouby při operacích, čímž by se vyvolal růst nové chrupavky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze