Nový projekt Karlovy univerzity vám ukáže, jak se kvalitně a udržitelně stravovat

Nový projekt Karlovy univerzity vám ukáže, jak se kvalitně a udržitelně stravovat
Fotografie: unsplash.com
  • Hlavním cílem projektu je zvýšení povědomí o provázanosti spotřeby potravin s dopady na výživu a na životní prostředí
  • Kalkulačka nutriční stopy vznikla jako nový vzdělávací nástroj, který uživatelům poskytuje informace o environmentálních a výživových aspektech jídel

Současná spotřeba potravin představuje jednu z hlavních environmentálních zátěží celkové spotřeby domácností v zemích Evropské unie. Zároveň je se současnými spotřebními vzorci potravin spojena řada civilizačních chorob, které negativně ovlivňují zdraví velké části evropské populace. Pro kvalitní a dlouhodobě udržitelné stravování je proto třeba zamyslet se nad tím, co jíme a vybírat si pokrmy, které jsou vhodné jak pro naše zdraví, tak pro naše společné životní prostředí. Oba tyto aspekty však dosud zohledňovalo jen málo vzdělávacích aktivit.


Kalkulačka nutriční stopy z tohoto důvodu vznikla jako nový vzdělávací nástroj, který uživatelům poskytuje informace o environmentálních a výživových aspektech běžných hlavních jídel. Kalkulačka umožňuje spočítat dopad na jednu porci pokrmu v pěti oblastech životního prostředí a shrnout tyto dopady do jednoho celkového skóre – tzv. Nutriční stopy. Zároveň kalkulačka poskytuje informace o výživových hodnotách pokrmů, které jsou z pohledu zdraví při nadměrné konzumaci dle odborníků rizikové.

Hlavním cílem projektu je zvýšení povědomí o provázanosti spotřeby potravin s dopady na výživu a individuální zdraví člověka a na naše společné životní prostředí. Kalkulačka je výstupem projektu Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy (COŽP UK) s názvem Metodika stanovení Nutriční stopy pro vyjádření environmentálních a zdravotních aspektů spotřeby potravin v ČR. Projekt probíhal v letech 2016 až 2017 a byl spolufinancován Technologickou agenturou ČR (TAČR) z programu Omega.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze