Oceán u Antarktidy absorbuje obrovské množství tepla ze skleníkových plynů

Oceán u Antarktidy absorbuje obrovské množství tepla ze skleníkových plynů
Fotografie: unsplash.com
  • Od 70. let minulého století oceány absorbovaly více jak 90 % přebytečného tepla
  • Nejvíce tepla pojme Jižní oceán kvůli větrům, které ovlivňují jeho absorpci
  • Vědci budou svá pozorování rozšiřovat, aby měli o pohlcování tepla co nejvíce informací

Za posledních 50 let oceány absorbovaly více jak 90 % tepla způsobeného emisemi oxidu uhličitého. Nová studie však odhalila, že Jižní oceán, který se nachází u Antarktidy, absorboval drtivou většinu. „Jižní oceán dominuje tomuto příjmu tepla, částečně kvůli geografickému uspořádání oblasti,“ řekl PhD. Maurice Huguenin, hlavní autor studie, a dodal, že Antarktida je obklopena silnými západními větry, které tomu napomáhají. „Tyto větry ovlivňují, jak voda absorbuje teplo a kolem Antarktidy mohou tento vliv uplatňovat, aniž by byly přerušeny pevninou – to je klíč k tomu, že je Jižní oceán zodpovědný za téměř veškerý čistý globální příjem tepla ze všech oceánů,“ dodal Huguenin.

Tyto větry vanou dlouhou, nepřerušovanou vzdálenost a neustále vynášejí obrovské množství studené vody na povrch, která je tlačena dále na sever a vstřebává teplo z atmosféry. Toto oteplování se postupně urychluje stále teplejší atmosférou kvůli skleníkovým plynům. „Pokud bude Jižní oceán i nadále odpovídat za drtivou většinu absorpce tepla, a to až do roku 2100, můžeme zaznamenat zvýšení jeho teploty až sedminásobně, než vidíme dnes,“ uvedl Huguenin.


Tento stav by měl za následek rychlé tání antarktických ledových šelfů, narušení potravní sítě Jižního oceánu, ale došlo by i ke změnám v oceánském dopravním pásu. Vědci tak rozšíří svá pozorování, aby zjistili, kde přesně oceány teplo odebírají a kde po absorpci teplo končí. Aby získali data, rozmístí oceánské plováky, které dokáží měřit teplotu i ve velké hloubce oceánů. Jako další umisťují teplotní senzory na rypouše sloní, které vědcům poskytují informace o podmínkách oceánu v zimě pod mořským ledem. „Čím méně oxidu uhličitého vypustíme do atmosféry, tím méně změn oceánu a vzestupu hladiny moří budeme muset zastavit,“ uvedli autoři studie.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze