Rok 2021 byl pátým nejteplejším rokem v historii

Rok 2021 byl pátým nejteplejším rokem v historii
Fotografie: unsplash.com
  • Průměrná celosvětová teplota v loňském roce byla o 1,1 až 1,2 °C vyšší než před 150 lety
  • Na Sicílii byl neměřen nový evropský teplotní rekord 48,8 °C

Podle nových údajů ze satelitního systému Evropské unie bylo posledních 7 let nejteplejších v historii. Služba pro změnu klimatu Copernicus Climate Change Service uvedla, že rok loňský rok byl pátým nejteplejším rokem v historii. V některých regionech padaly i teplotní rekordy.


Evropa prožila své nejteplejší léto. Původní teplotní rekordy na západě Ameriky a Kanady byly překonány o několik stupňů. Extrémní lesní požáry v červenci a v srpnu zničily celá města a zavinily stovky úmrtí. „Tyto údaje jasně připomínají, že je potřeba změnit naše chování a podniknout účinné kroky směrem k udržitelné společnosti,“ uvedl pro bbc.com ředitel Copernicus Climate Change Service Carlo Buontempo.

Údaje ukazují, že rok 2021 byl pátým nejteplejším v historii. Zároveň byl také teplejší než roky 2015 a 2018. Průměrná celosvětová teplota v loňském roce byla o 1,1 – 1,2 °C vyšší než před 150 lety. Na Sicílii byl neměřen nový evropský teplotní rekord. Teplota tam dosáhla až 48,8 °C. To znamená překonání evropského rekordu o 0,8 °C.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze