Očkování proti COVID-19 funguje, 2 týdny po druhé dávce se nakazilo jen 0,06 % osob

Očkování proti COVID-19 funguje, 2 týdny po druhé dávce se nakazilo jen 0,06 % osob
Fotografie: unsplash.com
  • Data Ministerstva zdravotnictví a Ústavu zdravotnických informací a statistiky ukazují, že očkování proti COVID-19 velmi účinně chrání před následnou nákazou a zejména před těžkým průběhem onemocnění
  • Po aplikaci 2. dávky bylo u 3 868 252 očkovaných osob zachyceno jen 4 030 nákaz
  • V odstupu 14 dní po aplikaci druhé dávky pak byla nákaza prokázána pouze u 0,06 % očkovaných oběma dávkami

Data jasně ukazují, jak důležité očkování je. Pravděpodobnost nákazy po vakcinaci zásadně klesá a zejména se snižuje možnost těžkého průběhu nemoci COVID-19. Nákazy zachycené po vakcinaci představují velmi zanedbatelný podíl všech nově potvrzených případů onemocnění,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Potřeba hospitalizace při lehkém průběhu onemocnění byla 14 dní po 2. dávce vakcín nahlášena pouze u cca 0,01 % očkovaných, těžký průběh onemocnění pak u ještě menšího počtu.


Žádná vakcinace nemůže chránit 100% celou populaci, data však jednoznačně dokládají, že nakažených jsou vzhledem k počtu očkovaných zlomky procent až zlomky promile. Dojde-li k nákaze před vakcinací nebo krátce po ní, nemůže očkování ještě dotyčného chránit. „Na datech vidíme, že velký podíl nákaz zjištěných po vakcinaci propukl velmi brzy po očkování. Tedy v časovém okně, kdy očkovaný ještě nemohl být chráněn,“ vysvětlil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. I se započítáním těchto nákaz zjištěných krátce po očkování se ale jedná jen o 1,59 % případů po první dávce a o 0,10 % případů po dávce druhé. I z tohoto důvodu Ministerstvo zdravotnictví stanovilo termín bezinfekčnosti na 14 dní po druhé dávce očkování.

Ideální skupinou pro sledování rizika nákazy i po vakcinaci jsou kromě běžné populace také zdravotničtí pracovníci. Jedná se o profesní skupinu s nejvyšší proočkovaností (ta se pohybuje přes 70 %), vystavenou nákaze při výkonu zaměstnání a zároveň velmi důsledně sledovanou. A právě u zdravotníků sledujeme velmi výraznou redukci nákaz po 2. dávce. Ze sledovaných 272 824 zdravotníků po ní bylo pozitivních pouze 0,18 % z nich,“ zdůraznil ředitel Ladislav Dušek.

Důsledkem postupujícího očkování je také zásadní pokles zátěže nemocnic. Počty hospitalizovaných pacientů jsou již několik týdnů na minimu a roste i dostupná kapacita lůžek včetně JIP. K dnešnímu dni se v nemocnicích nachází 28 osob hospitalizovaných s COVID-19.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze