Ovládání strojů myslí už je tady, australská armáda už testuje roboty

Ovládání strojů myslí už je tady, australská armáda už testuje roboty
Fotografie: UTS
  • Zařízení potřebuje snímač mozkových vln a brýle pro rozšířenou realitu
  • S touto sestavou testovala australská armáda ovládání robotických psů
  • Výsledkem testu byla 94% přesnost

Přímé propojení lidské mysli a stroje, alespoň ve své jednosměrné podobě, je považováno za jeden z milníků současné vědy. Odstranění periferií z procesu interakce by pomohlo k mnohem přesnějšímu a efektivnímu ovládání. Těžit by z toho mohli nejenom zdravotně postižení, jak slibuje například Neuralink, ale i celá řada oborů, armádu nevyjímaje. A právě s australskou armádou spolupracuje tamní největší univerzita UTS. Výzkumníci z University of Technology Sydney vyvinuli technologii biosenzorů, která umožní ovládat zařízení, jako jsou roboti a stroje, pouze pomocí myšlenek.

Senzory se šestiúhelníkovým vzorem jsou umístěny na zadní straně hlavy a snímají mozkové vlny ze zrakové kůry. Senzory jsou odolné vůči náročným podmínkám, takže je lze používat v extrémních provozních prostředích. Uživatel má na hlavě brýle pro rozšířenou realitu, která zobrazuje bílé blikající čtverce. Při soustředění na určitý čtverec jsou mozkové vlny operátora zachyceny biosenzorem a dekodér převádí signál na příkazy.

Tuto technologii vyzkoušela australská armáda, kde vojáci ovládali čtyřnohého robota od Ghost Robotics pomocí rozhraní mozek-stroj. Zařízení umožnilo ovládat robotického psa bez použití rukou s přesností až 94 %. Vědci věří, že tato technologie bude zajímavá pro vědeckou komunitu, průmysl a vládu a doufají, že budou pokračovat v pokrocích v oblasti systémů rozhraní mozek-počítač.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze