Rover Perseverance má po zásahu kamínkem poškozený větrný senzor

Rover Perseverance má po zásahu kamínkem poškozený větrný senzor
Fotografie: NASA
  • Rover obsahuje meteorologickou stanici MEDA, která má větrné senzory
  • Jeden byl poškozen v důsledku poryvu větru, který zvedl do vzduchu malé kamínky
  • Senzor stále funguje, ale s omezenou citlivostí

Rover Perseverance, který je na Marsu od února minulého roku, nabízí i meteorologickou stanici Mars Environmental Dynamics Analyzer (MEDA). Pomáhá učit se o prachu na Marsu a jeho vlivu na počasí. Přístroj obsahuje dva senzory větru, které měří rychlost a směr, další senzory pak monitorují vlhkost, záření a teplotu vzduchu. Nedávný silný poryv větru ale vynesl do vzduchu malé oblázky, které poškodily jeden z větrných senzorů. Ačkoliv senzor může stále vítr monitorovat, pouze již se sníženou citlivostí.

Právě teď má senzor omezené možnosti, ale stále poskytuje informace o rychlosti a směru,“ uvedl pro space.com Rodriguez Manfredi, vědec ze španělského astrobiologického centra v Madridu. Dva větrné senzory jsou obklopeny ještě dalšími šesti detektory, aby bylo možné poskytovat přesné údaje z jakéhokoliv směru.


Ačkoliv byl přístroj MEDA vyvinut s určitou odolností, je vystavován okolním podmínkám více, jelikož musí neustále zaznamenávat informace o větru a aby samotný rover neovlivňoval výsledky, jsou senzory umístěny pomocí pohyblivého ramene mimo rover. Rodriguez Manfredi také uvedl, že tým se nyní snaží předělat systém tak, aby získal více hodnot z nepoškozených detektorů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze