Cesty do vesmíru mohou poškodit ozonovou vrstvu

Cesty do vesmíru mohou poškodit ozonovou vrstvu
Fotografie: unsplash.com
  • V příštím desetiletí se očekává až desetinásobný nárůst startů raket
  • Rakety na fosilní paliva vypouští do stratosféry černý uhlík a saze
  • Vědci ke studii použili model, kdy se každý rok do ovzduší vypustí 10 000 metrických tun znečištění sazemi
  • Toto znečištění by mohlo znamenat oteplení v stratosféře až o 2 °C

Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) zveřejnil novou studii spojenou s nárůstem cestování do vesmíru a poškozením ozonové vrstvy. V několika příštích desetiletích se očekává nárůst startů raket v rámci cestování na Měsíc i Mars. Vesmírné lety však mohou poškodit ozonovou vrstvu.

Ačkoliv se neustále vyvíjí nové rakety, které již nejsou na fosilní paliva, ale na kapalný kyslík a vodík, stále je mnoho raket jako například nosná raketa Falcon 9 od SpaceX, které využívají ke spalování petrolej a ten vypouští černý uhlík a saze přímo do stratosféry. Doposud se míra znečištění v důsledků startů raket příliš neřešila, jelikož počet startů nebyl nijak vysoký. To se však za posledních deset změnilo, jelikož se počet startů více než ztrojnásobil.

Potřebujeme se dozvědět více o potenciálním dopadu motorů spalujících uhlovodíky na stratosféru a na klima na povrchu Země,“ řekl hlavní autor studie Christopher Maloney. Výzkumníci použili ke studii model, který počítal s desetinásobným vypouštěním sazí, než je tomu aktuálně. Nyní se každý rok do stratosféry vypustí asi 1 000 metrických tun znečištění sazemi, studie tedy počítala s 10 000 metrickými tunami vypuštěných sazí nad severní polokoulí po dobu 50 let. Vědci zjistili, že v případě takového znečištění by se zvýšila teplota ve stratosféře o 0,5 až 2 °C, což by znamenalo zpomalení subtropických proudů. Ty představují větry, které proudí kolem planety a ovlivňují letní monzuny v Africe a Indii.


Vyšší teplota ve stratosféře by také znamenala poškození ozonové vrstvy, která brání pronikání UV záření ze Slunce. „Předpokládá se, že zvýšení počtu startů raket by mohlo vystavit lidi na severní polokouli zvýšenému škodlivému UV záření,“ řekl Maloney. Vědci také uvedli, že kromě startů raket je potřeba vyhodnotit i emise, které vznikají při shoření družic/raket v atmosféře, kam padají z oběžné dráhy Země. I tyto procesy vedou k vytváření emisí ve střední a vyšší atmosféře.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze