Rover Curiosity poprvé objevil krystaly síry: Stačil jeden rozbitý kámen

Rover Curiosity poprvé objevil krystaly síry: Stačil jeden rozbitý kámen
Fotografie: NASA/JPL-Caltech/MSSS
  • Rover omylem najel na kámen, který se rozbil a odhalil tak krystaly síry
  • Je to poprvé, co byla na Marsu objevena elementární síra
  • Curiosity se nyní nachází na hoře Mount Sharp, kde prozkoumává kanál Gediz Vallis

Rover Curiosity od října roku 2023 zkoumá oblast na Marsu, která je bohatá na sírany. Hledá jakékoliv známky života, který se tu mohl před miliardami let nacházet. 30. května ale udělal objev, který vědce ohromil – omylem najel na kámen, který rozdrtil a ten obsahoval žluté krystaly síry. Je to tak poprvé, co byl na Marsu objeven materiál z čisté síry.

Lidé znají síru především jako zdroj silného zápachu, který se line ze zkažených vajec. Elementární síra ale podle NASA nemá žádný zápach. Tato síra se vytváří jen za specifických podmínek, ale vědci si nemysleli, že by to bylo v těchto místech možné. Podobných kamenů, které rover rozdrtil, je v místě opravdu hodně, a tak se nyní vědci zaměří na ně. „Najít pole kamenů z čisté síry je jako najít oázu v poušti. Neměla by tam být, takže to teď musíme vysvětlit. Díky objevování podivných a nečekaných věcí je průzkum planet tak vzrušující,“ uvedl vědec projektu Curiosity Ashwin Vasavada.

Rover Curiosity se nachází na hoře Mount Sharp, po jejímž úpatí stoupá už od roku 2014. Každá vrstva hory představuje jiné marsovské období a díky prozkoumání jednotlivých vrstev chtějí vědci zjistit, zda někdy mohl Mars poskytnout potřebné podmínky pro vznik mikrobiálního života. Kámen nalezl v kanále Gediz Vallis, který se táhne asi 5 km dolů po Mount Sharp. Vědci předpokládají, že tento kanál vznikl díky proudu vody, která tudy kdysi tekla a zanechala za sebou vrstvy sedimentu.


Kameny, které obsahují čistou síru jsou však příliš křehké a malé na to, aby byl rover schopný odebrat za pomoci vrtáku vzorek. Pozemní tým vybral jiný balvan, který bylo možné navrtat a odebrat vzorek. Curiosity tak na Marsu vyvrtal svou 41. díru a odebral vzorek, který vložil do své vlastní malé chemické laboratoře. Ta se nachází uvnitř jeho těla. Vědci nyní zjistí, z čeho je kámen tvořen a mohou tak odhalit historii tohoto místa.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze