Perseverance na Marsu odebral další vzorek

Perseverance na Marsu odebral další vzorek
Fotografie: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS
  • Pochází z místa Berea, kde by se měly nacházet uhličitany, které jsou vhodné pro zachování zkamenělých forem života
  • Rover už odebral celkem 19 vzorků půdy a atmosféry
  • Nyní se přemístí na místo „Castell Henllys“

Rover Perseverance se po rozmístění 10 vzorků přemístil na místo zvané Berea a zahájil novou vědeckou kampaň. Stále se nachází v kráteru Jezero, kde hledá dávné známky života. V této oblasti se před miliardami let nacházela voda, rover se tak snaží zjistit, zda tady existoval alespoň mikrobiální život. 30. března odebral svůj 19. vzorek a uložil jej do svých útrob. Všechny tyto vzorky půdy i atmosféry se později dostanou na Zemi pro další zkoumání.

Tento vzorek je 16. v rámci vzorků hornin a regolitu a zbývající tři jsou vzorky atmosféry. „Vědecký tým věří, že Berea vznikla z kamenných usazenin, které byly na toto místo uneseny po proudu starověké řeky. To by znamenalo, že materiál mohl pocházet z oblasti daleko za hranicemi kráteru Jezero, a to je jeden z důvodů, proč tým považuje horninu za tak slibnou,“ uvedla NASA. Měly by se zde nacházet i uhličitany, které jsou na Zemi vhodné pro zachování zkamenělých forem života.

Pro vědce je také záhadou, jak na Marsu fungovalo podnebí, když se na něm nacházela kapalná voda, právě uhličitany mohou donést kýženou odpověď. Ty totiž vznikají na základě chemických interakcí v kapané vodě, mohou tak poskytnout informace o změnách klimatu na planetě. „Nyní odebíráme vzorky z geologické lokality, kde nacházíme hrubozrnné sedimentární horniny uložené v řece. Jsme přesvědčeni, že díky této rozmanitosti prostředí, ze kterých lze pozorovat a sbírat, nám tyto vzorky umožní lépe porozumět tomu, co se zde v kráteru Jezero stalo před miliardami let,“ řekl vědec projektu Perseverance Ken Farley z Caltechu. Nyní bude rover pokračovat i s dalším vzorkem na místo nazvané „Castell Henllys“.


Mars je stále záhadou

Mars je sledován již desítky let a původně si vědci mysleli, že se na něm nachází život. Planeta je ale neobyvatelná. Jeho atmosféra se skládá téměř jen z oxidu uhličitého a ani počasí zde není nejvhodnější pro život. Dříve ale bylo všechno jinak, vědci tak chtějí vědět, co se stalo. Proč se z planety, která vypadala prakticky jako naše, stala nehostinná poušť bez vody a života. A rovery jezdící po jeho povrchu mají přinést odpovědi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze