Perseverance sledoval vrtulník Ingenuity, jak vzlétl na Marsu

Perseverance sledoval vrtulník Ingenuity, jak vzlétl na Marsu
Fotografie: NASA
  • Rover let zaznamenal poté, co vrtulník u předchozího letu po anomálii předčasně přistál
  • Ingenuity má za sebou již 55 letů a celkově uletěl přes 12 tisíc metrů
  • Společně s roverem Perseverance hledá na Marsu známky starověkého života

Když rover Perseverance dosedl na Mars, nebyl sám. U sebe měl i malý vrtulník Ingenuity, který jako první vzlétl na jiné planetě. Na Marsu je těžké létat – jeho hustota vzduchu odpovídá asi jen jednomu procentu té zemské a je tak těžké vytvořit potřebný vztlak pro vzlétnutí. Ingenuity letěl už 55krát, i když podle mashalbe.com byl nastaven na pouhých pět letů.

Perseverance zaznamenal celý 54. let vrtulníku, jelikož předchozí byl kvůli anomálii předčasně ukončen. Původně měl trvat podle popisku NASA 136 sekund, během kterých měl pořídit snímky povrchu Marsu. Místo toho se však spustil pohotovostní program a vrtulník automaticky přistál po 74 sekundách. Další let zaznamenal rover Perseverance pomocí kamerového systému Mastcam-Z, který se nacházel asi 55 metrů od helikoptéry. Zachycený let sice trval jen 25 sekund, ale to by mělo postačit k tomu, aby mohlo být odhaleno, proč jeho předchozí let skončil předčasně.

Na Marsu létá už přes dva roky

Vrtulník Ingenuity se dostal na rudou planetu v útrobách roveru Perseverance v únoru 2021. Váží 1,8 kg a poprvé vzlétl 19. dubna 2021, kdy zůsal ve výšce 3 metrů po dobu 30 sekund v rámci testovacího letu. Vědcům se tak podařilo dokázat, že i v řídké atmosféře je možné vzlétnout a zkoumat povrch Marsu. Doposud uletěl 12 503 metrů a jeho nejvyšší zaznamenaná rychlost byla 6,5 m/s. Celkově letěl už 97,9 minut a nejvýše se dostal do výšky 18 metrů.


Stejně jako Perseverance, má Ingenuity za úkol hledat na Marsu známky života, který se zde mohl před miliardami let nacházet. Díky tomu, že může létat, pomáhá vědcům najít vhodná místa, kam se může později rover vydat a odebrat vzorky půdy. Energii získává ze solárních panelů, jež jsou umístěny na horní části a létá pomocí čtyř čepelí z uhlíkových vláken, které vytvářejí potřebný vztlak pro létání v marsovské atmosféře.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze