Perseverance na Marsu ukázal svůj první sklad vzorků

Perseverance na Marsu ukázal svůj první sklad vzorků
Fotografie: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS
  • Sklad začal vytvářet 21. prosince minulého roku
  • Na povrch Marsu položil celkem 10 zkumavek
  • Uložené vzorky slouží pouze jako záložní zdroj, stejné vzorky jsou i uvnitř roveru

Rover Perseverance nedávno na Marsu dokončil svůj první sklad vzorků. 10 záložních zkumavek bylo rozmístěno na povrchu Marsu tak, aby bylo možné je případně vyzvednout vrtulníkem. Rover tak po dokončení práce vyfotil všech 10 zkumavek, které začal rozmisťovat 21. prosince minulého roku. Na pořízené fotografii se nejbližší zkumavka nachází asi 3 metry od roveru, nejdále je vzorek Malay (Malajština), který je vzdálen asi 60 metrů.

NASA uvedla, že 8 zkumavek obsahuje horniny a regolit, jedna je naplněna atmosférou a jedna je takzvanou kontrolní (Witness Tubes). Ta je naplněna několika materiály, které by měly zachytit molekulární a částicové kontaminanty, jako jsou plyny, které uvolňuje rover, jakýkoliv pozemský organický i anorganický materiál, který mohl s roverem na Marsu přistát, nebo chemické zbytky, které zůstaly na roveru po odpálení přistávacího pohonného systému.

Všechny vzorky jsou rozmístěny v místě zvaném Tři vidličky v kráteru Jezero, kde se asi před čtyři miliardami let nacházela voda. Vypuštěné vzorky slouží pouze jako záloha. Primárně se NASA bude soustředit na vyzvednutí vzorků, které jsou uvnitř roveru a v rámci mise Mars Sample Return budou vyzvednuty a dopraveny na Zemi. Pokud by tato varianta nebyla z jakéhokoliv důvodu možná, teprve poté by se přistoupilo k vyzvednutí vzorků z povrchu Marsu pomocí dvou malých vrtulníků.


Neustálé pátrání po minulém životě

Perseverace je prvním roverem, který se na Marsu snaží najít známky jakékoli minulé formy života. Aktuálně je život na Marsu nemyslitelný, i kvůli jeho řídké atmosféře, která představuje jen 1 % zemské, ale i kvůli tomu, že se voda z planety vypařila asi před 4 miliardami let. Rover tak projíždí místa, kde se dříve voda nacházela a zanechala za sebou usazené sedimenty, aby zjistil, zda zde mohl kdysi existovat život. Odběr vzorků i sledování marťanského počasí také pomůže budoucím astronautům, kteří se na rudou planetu vydají.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze