Perseverance na Marsu zachytil mraky při východu slunce

Perseverance na Marsu zachytil mraky při východu slunce
Fotografie: NASA
  • Jedna z navigačních kamer se natočila vzhůru a udělala sérii snímků
  • Perseverance snímky pořídil 18. března, kdy započal 738. marťanský den

Mars má oproti Zemi naprosto rozdílné počasí. Na jeho povrchu jsou prachové bouře a jeho atmosféra představuje pouze 1 % té naší. Přesto se občas podaří zachytit snímek, který vypadá, jako by byl pořízen ze Země. A to se právě nedávno podařilo roveru Perseverance, který zamířil svoji kameru nahoru a ukázal unášející mračna před marsovským úsvitem.

Rover Perseverance jezdí po Marsu a hledá na něm známky života. Před miliardami let se totiž na této nehostinné planetě nacházela voda, která mohla nést alespoň mikrobiální život. Během hledání rover použil jednu ze svých navigačních kamer a udělal sérii snímků mraků, které se pohybovaly po obloze před východem slunce. Dle NASA šlo o 18. březen, kdy Perseverance započal svůj 738. marťanský den (sol). Ten zde trvá o něco déle než na Zemi – 24 hodin a 37 minut.

Mraky odhalují místní počasí

Ačkoliv Rover Perseverance i jeho starší kolega Curiosity hledají na povrchu Marsu, vědci se občas zaměří i na mraky, jelikož jejich formování a vytváření může prozradit více o podnebí a počasí planety. Loni podle space.com NASA zahájila nový vědecký projekt, který se zabývá zkoumáním marťanských mraků. Nepředstavujte si však mraky jako na naší planetě – na Marsu jsou tvořeny z oxidu uhličitého, který je známý jako suchý led. Studium těchto mraků tak přináší nové poznatky o atmosféře ve výšce přibližně 50 až 80 km.


Perseverance nedávno dorazil na nové místo nazvané „Berea“, kde se zaměřil na vrstvený kámen, ze kterého odebere další vzorek. Doposud jich nasbíral 18 – poslední v prosinci minulého roku. Následně vytvořil na povrchu Marsu sklad vzorků, kdy postupně rozmístil 10 zkumavek, které budou sloužit jako náhradní řešení pro návrat vzorků na Zemi, a poté se vydal na nové místo, kde bude pokračovat ve hledání známek života.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze