Perseverance ztratil kámen, který přes rok vozil na předním kole

Perseverance ztratil kámen, který přes rok vozil na předním kole
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • Kámen vozil 439 pozemských dnů
  • Půda či kameny se na kola navalují běžně, většinou však dlouho nevydrží
  • Rover se nyní nachází v místě Echo Creek

Rover Perseverance si na svoje levé přední kolo více jak před rokem navalil kámen, který s ním až doposud cestoval. Se svým „kamenným mazlíčkem“, jak jej vědci začali nazývat, urazil po povrchu Marsu 10 kilometrů za 427 solů (439 pozemských dní). Dle earthsky.org byl poprvé kámen objeven 4. února 2022, kdy měl za sebou rover 341. sol. Objevila jej kamera, která sleduje terén pro předcházení nebezpečí.

Kámen nezpůsoboval roveru žádné poškození. Při cestách se do kol běžně dostává půda, která se postupně vysypává ven. Ani kameny nejsou neobvyklé, většinou však z kola vypadly po několika týdnech. Podle NASA to není poprvé, co se na roveru svezl kámen. Před 19 lety se na zadním kole roveru Spirit usadil kámen o velikosti brambory.

Kde je Perseverace nyní?

Rover jezdí po Marsu již přes dva roky a doposud nasbíral 19 vzorků půdy, kamenů i atmosféry. Jako první zvládl vytvořit sklad vzorků na jiné planetě a bude prvním roverem, ze kterého se dostanou vzorky zpět na Zemi. Jezdí v kráteru Jezero, kde se dříve nacházela voda, a hledá usazeniny a v nich známky života.


Aktuálně rover provádí kampaň Upper Fan. Podle NASA dorazil do místa zvaného Echo Creek a odtud pozoruje kráter Belva. Ten je zajímavý tím, že je mělký. Otázkou tedy je, zda je zasypaný, nebo byly stěny kráteru narušeny vodou či ledem. Odpověď by měla přijít, jakmile se rover přiblíží a prozkoumá jeho stěny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze