Perseverance na Marsu zachytil zvuk prašného víru

Perseverance na Marsu zachytil zvuk prašného víru
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • Zvukový záznam pochází ze září minulého roku
  • Prachový vír měl průměr 25 metrů a na výšku měřil 118 metrů
  • Prach představuje na Marsu překážky pro aktuální a budoucí mise

Rover Perseverance za pobyt na Marsu už zažil prachové víry, ale nyní to bylo poprvé, co se jej podařilo i nahrát. Mikrofon se totiž zapnul přesně ve chvíli, kdy přes rover prašný vír prolétal, zaznamenal tak i zvuk dopadajících prachových zrn na Perseverance. Rychlost větru byla odhadnuta planetární vědkyní Naomi Murdoch, která byla i hlavní autorkou studie, na 5,3 m/s. Mikrofon se zapíná v intervalech a každý záznam trvá 167 sekund. Pravděpodobnost tohoto záznamu tak byla mizivá.

Nahrávka pochází již z 27. září minulého roku, kdy byl rover na Marsu 215. sol neboli marťanský den. Vědci pomocí mikrofonu dokázali změřit rychlost větru na základě zvuků poryvů. Perseverance detekoval celkem už 90 prachových vírů, ale toto bylo poprvé, kdy měl i zapnutý mikrofon. „S tímto záznamem prachového ďábla můžeme skutečně slyšet a počítat částice dopadající na rover,“ řekla Naomi Murdoch. Podle zvukového záznamu bylo dle space.com odhadnuto, že prachový vír měl průměr asi 25 metrů a vysoký byl 118 metrů.


Záznam zahrnuje celkem 308 dopadů prachových zrn na rover. Vědci však u tohoto víru zaznamenali anomálii – na Marsu se stejně jako na Zemi prachové částice shlukují po okrajích víru a v jeho středu je klid. Tento však obsahoval i uprostřed vysokou koncentraci prachu. „Tento konkrétní prachový vír je neobvyklý dokonce i pro Mars. Nejsme si úplně jisti, proč se prach nahromadil ve středu, ale může to být proto, že vír je stále ve své počáteční fázi formování,“ řekla Murdoch.

Prach představuje pro vědce problém


Prach je na Marsu opravdu všude. Kvůli prachovým poryvům větru například končí mise NASA InSight. Modul je poháněn solárními panely, ty jsou tak pokryté prachem, že již není schopný vytvářet dostatek elektřiny, aby mohl v misi pokračovat. Prach bude problémem i při vytváření skafandrů pro astronauty, kteří se vydají na Mars, jelikož jej může poškodit, případně dokonce proniknout do dýchacích přístrojů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze