Philips AC1214/10
test

Philips AC1214/10

Čistě a elegantně

Čističky vzduchu testujeme pravidelně. Zdraví je totiž prioritou všech a zvláště v období zimy je při špatném větrání vzduch uvnitř mnohem horší než venku, a to dokonce i ve velkoměstech. Dnes se podíváme na čističku Philips, která nejen vyčistí vzduch, ale i u toho dobře vypadá.

Základní čističky dnes koupíte už i v obchodních domech IKEA. Pokud však chcete více, musíte investovat alespoň cca 5 tisíc korun. Do tohoto segmentu spadá i dnes testovaná čistička Philips AC1214/10, která je vhodná pro středně velké prostory, navíc potěší elegantním designem a kvalitním zpracováním. Zda to však postačí na dravou konkurenci, to prozradí dnešní recenze.

Technické parametry Philips AC1214/10

Rozměry 54,3 × 32,5 × 21,0 cm
Hmotnost 5,3 kg
Spotřeba energie 30 W
Režimy automatický, manuální (1,2,3), noční
Vhodný pro prostor do 32 m²
Maximální hlasitost 62 dB
Konektivita Wi-Fi
Cena čističky 5 500 Kč
Cena filtrů 1 900 Kč

Obsah balení: vše potřebné

V balení naleznete kromě samotné čističky s pevně připojeným a dostatečně dlouhým napájecím kabelem (1,8 m) také předinstalované filtry, celkem tři. První předfiltr můžete vyčistit sami doma, další dva je nutné po určité době zakoupit a vyměnit, samozřejmě za další peníze. Dostalo se i na základní dokumentaci, více očekávat nemůžete.

Líbilo se nám
  • vše, co je potřeba

Konstrukční zpracování: tučňák?

Mnoho čističek vzduchu vypadá jako klasická krabice, samozřejmě existují výjimky ve vyšších cenových patrech, kde už má výrobce v podstatě povinnost ozvláštnit design, aby odpovídal vyšší ceně. Philips na to jde trochu jinak – čistička není extra drahá, přesto se snažil, aby design neurazil a ač operoval výhradně s plastem, ostudu vám čistička v domácnosti neudělá, spíš vyvolá otázky vašich návštěv, co že to vlastně je.

Philips AC1214/10

Čistička vzduchu byl sice nejčastější tip, ovšem nám připomíná i vcelku vkusný reproduktor a velmi vzdáleně tučňáka, to kvůli lehce prohnutému „krku“. Co se týká rozměrů 54,3 × 32,5 × 21,0 cm, patří tento model k těm menším, obtěžovat vás nebude ani v menší místnosti, například v dětském pokoji. Hmotnost 5,3 kg je zcela adekvátní, přenést ji z místa na místo zvládne téměř každý.

Ovládací panel

Prodává se jen v bílé variantě, což nevadí. Plasty jsou lesklé, přední i zadní strana je děrovaná, což je rozdíl oproti konkurenci, která většinou disponuje průduchy i na horní hraně, podobně jako čistička Electrolux, případně ta od Xiaomi. Aby se přístroj snáze ovládal a vy jste měli přehled o nastaveném režimu či aktuálním promoření částicemi PM2.5, je horní hrana lehce zkosená a zaoblená, panel tedy směřuje směrem do prostoru. Jde o detail, avšak velmi praktický.

Design je povedený.

Filtry se umisťují přímo pod kryt, který se sejme díky dvěma západkám, celý proces zabere jen pár minut. Zastavíme se u ovládacího panelu. Je zde několik tlačítek, nutno podotknout, kapacitních. Prvním tlačítkem čističku vypnete/zapnete, v kombinaci slouží i pro aktivaci připojení Wi-Fi. Druhým tlačítkem aktivujete noční režim, třetím nastavujete režim (1, 2, 3, Turbo, Automatický) a čtvrtým aktivujete dětský zámek.

Uprostřed je barevný LED displej, který barvou i číslem (či písmenem) napoví, jaká je kvalita vzduchu u vás doma v reálném čase. Stejně tak potěší senzor světla. Pokud se v místnosti setmí, displej se deaktivuje – neruší tak například při sledování TV či při spánku. Bohužel toto nastavení nelze nijak ovlivnit, ani jas displeje manuálně nastavit. Musíte se smířit s tím, že displej pohasne, když uzná za vhodné.

Philips AC1214/10

Ovládání je snadné, přesto se nemůžeme ubránit dojmu, že klasická hardwarová tlačítka by čističce slušela více. Stejně tak bychom kvitovali, kdyby byly plasty spíše matné než lesklé, ovšem v dané cenové kategorii nelze příliš namítat. Tak či tak, čistička neurazí ani vás, ani vaše návštěvy a my hodnotíme design i zpracování jako velmi dobré.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • praktický panel
  • snadné ovládání
  • jednoduchá výměna filtrů
Nelíbilo se nám
  • plasty jsou lesklé
  • nelze korigovat jas displeje

Aplikace: pár rozdílů najdete

Čističku nemusíte ovládat jen kapacitními tlačítky, můžete využít i aplikaci Clean Home+. Ta je distribuována společností Philips zdarma, a to jak pro Android, tak pro iOS. Aplikace je prošpikovaná různými návody a články, jak zlepšit kvalitu vzduchu, případně jak se vyznat v různých jednotkách. Budeme upřímní, klidně bychom se bez takových rad obešli, případně bychom byli rádi, pokud by šlo zobrazení článků a návodů vypnout.

Philips AC1214/10

Párování je snadné, stačí aktivovat režim párování (podržet zároveň tlačítko ON/OFF a tlačítko nočního režimu), přičemž se objeví pulzující piktogram Wi-Fi. V aplikaci pak čističku vyhledáte, připojíte se k Wi-Fi bodu, který čistička na krátkou dobu vytvoří, zadáte heslo ke své domácí Wi-Fi síti a pak už se o zbytek postará aplikace.

Úvodní stránka nabídne pohled hned na několik věcí: index vnitřních alergenů (1–12), počet částic PM2.5 i informuje o tom, zda je čistička v pohotovosti, jaký je nastaven režim či rychlost ventilátoru. Dozvíte se i to, jestli je aktivní dětský zámek. Níže je historie dat měření a také stav filtrů. Nechybí ani návod na výměnu filtrů. Dále v nastavení můžete povolit oznámení, pokud se kvalita ovzduší zhorší.

Čističku můžete ovládat odkudkoli.

Trochu nezvyklé je, že čistička ukazuje pouze čísla 1–12, která reflektují index vnitřních alergenů podle tabulky, kterou naleznete v rámci aplikace. Můžete sice v aplikaci přepnout na zobrazení částic PM2.5, avšak čistička tyto údaje nezobrazí, stále si trvá na indexu vnitřních alergenů. Není to problém, čistička vám napoví i kroužkem v různých barvách (modrá = dobrá kvalita, fialová = přiměřená kvalita, růžová= špatná kvalita, červená = velmi špatná kvalita), ovšem byli bychom rádi, kdyby i displej čističky dokázal zobrazit částice PM2.5 spíše než index vnitřních alergenů.

Čističku lze spravovat i na dálku, tedy skrze mobilní data. Jedinou podmínkou je, aby byla nonstop připojena do vaší domácí Wi-Fi sítě. Zpoždění reakcí je v takovém případě minimální.

Líbilo se nám
  • snadné párování
  • možnost ovládání na dálku
  • historie měření
Nelíbilo se nám
  • displej čističky nezobrazí zamoření částicemi PM2.5

Funkce: slušná síla

Čistička je vybavena celkem třemi filtry. Konkrétně jde o předfiltr, filtr AC (NanoProtect filtr s aktivním uhlíkem) a filtr HEPA. Předfiltr lze vyčistit svépomocí, filtry AC a HEPA je nutné po skončení životnosti vyměnit. Na začátku vám aplikace řekne, v jakém stavu filtry jsou, tedy například u předfiltru oznámí, že zbývá 300 hodin, filtr AC je v kondici 100 % a filtr HEPA 95 %. Na základě těchto údajů sice netušíte, za jak dlouhou dobu bude nutná výměna, ovšem alespoň nějaký přehled získáte. Dodáme, že filtr AC vyjde na 799 Kč, filtr HEPA na 1 100 Kč, celkem tedy dáte za filtry 1 900 Kč. V tomto momentě nás začalo zajímat, jak dlouho filtry vydrží, protože měnit dvojici filtrů v hodnotě téměř 2 tisíce korun každý půl rok by nebylo zrovna ekonomické. Naštěstí Philips uvádí, že filtr HEPA by měl vydržet zhruba 2 roky, AC filtr rok. Ze zkušeností však počítejte s tím, že životnost bude rok maximálně, a to u obou.

Philips AC1214/10

A k čemu filtry vlastně jsou? HEPA filtr dokáže eliminovat a zachytit až 99,97 % částic o velikosti 0,3 µm, a to včetně běžných alergenů, prachu, znečišťujících látek, bakterií a některých virů. Filtr AC má šestiúhelníkovou strukturu z aktivního uhlíku a je vyroben za účelem odstranění různých plynů, včetně škodlivých TVOC a pachů.

A jak je to s výkonem? Vzduchový výkon činí 270 m³/h, což znamená, že místnost velkou okolo 25 m² se stropy vysokými 2,5 metru zvládne přefiltrovat 4,3× za hodinu. Pro alergiky platí, že by měla čistička zvládnout přefiltrovat vzduch v místnosti alespoň 3× během jedné hodiny, což Philips AC1214/10 zvládne s přehledem.

Provoz čističky je relativně levný.

Philips doporučuje, aby byla čistička používaná v prostorech do velikosti 32 m³. Při běžné výšce stropů 2,5 metru se dostáváme k tomu, že vzduch přefiltruje 3,3× za hodinu, což je je již zmíněný limit pro alergiky. Zároveň se z dokumentace dozvíme, že místnost o velikosti 20 m² zvládne čistička vyčistit za 11 minut. Opět se při běžné výšce stropů 2,5 metru opravdu dostáváme na 11,11 minut (270 : (20 × 2,5) = 5,4, 60 : 5,4 = 11,11). Při maximálním výkonu odebírá čistička 30 W, denní nonstop provoz by vás tak vyšel na zhruba 4 Kč, roční provoz na 1 450 Kč. To se ovšem bavíme o maximálním režimu Turbo, na automatický režim je provoz čističky ještě levnější.

Philips AC1214/10

S ovládáním přes mobilní aplikaci jsme neměli problém. Co se týká podpory asistentů, můžete počítat s Alexou a Google Asistentem. Pokud víte (a používáte) protokol Homebridge pro necertifikované příslušenství pro Apple HomeKit, můžete čističku poměrně snadno přidat i do aplikace Domácnost pro iOS. Ale o tom zase někdy příště.

Dostáváme se k poslední části – hlučnosti. Na nejvyšší výkon, respektive režim Turbo, je čistička poměrně hlasitá, konkrétně 62 dB. To už je hodnota, která rozhodně není ideální na spaní, někdy ani na sledování klidnějšího filmu. Mnohem lepší je noční režim, kdy čistička dodržuje úroveň 32 dB. Nejvíce se nám osvědčil automatický režim, případně režim 2 (ze 3 možných), kdy je čistička za běžného dne prakticky zcela tichá. Na režim 3 a režim Turbo je hlasitost již výrazná, hodí se tak pouze v momentech, kdy chcete co nejrychleji vyčistit daný prostor.

Líbilo se nám
  • kvalitní filtry
  • vhodný i do větších místností
  • různé režimy čištění
Nelíbilo se nám
  • vcelku hlasitá

Závěr: za nás ano

Čističku Philips AC1214/10 pořídíte v rámci různých akcí za cca 5,5 tisíc korun, což je cena naprosto adekvátní. Proč? Dobře vypadá, snadno se ovládá, je vcelku kompaktní a skvěle se hodí do moderních interiérů. Hlučnost by sice mohla být nižší a displej by mohl mít regulovatelný jas, ale nic není dokonalé. Navíc, tyto ústupky můžeme čističce odpustit vzhledem k rozumně nastavené ceně. Za nás tedy palec nahoru a možná i inspirace na vánoční dárek.

Doporučujeme - fZone.cz

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • výborný poměr cena/výkon
  • elegantní design
  • kvalitní zpracování
  • snadné ovládání
  • různé režimy, včetně automatického a nočního
Zápory
  • poměrně drahé náhradní filtry
  • hlučná v režimu Turbo
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze