Co v kávě skutečně podporuje trávení? Není to kofein, ale kyselina chlorogenová

Vyvracíme nejčastější mýty
Co v kávě skutečně podporuje trávení? Není to kofein, ale kyselina chlorogenová
Fotografie: unsplash.com
  • Kyselina chlorogenová podporuje produkci žluči, která stimuluje produkci žaludečních šťáv
  • Projímací účinky mohou zesílit i další přísady do kávy, zejména mléko a smetana
  • Potřebu vyprázdnit se po vypití kávy ovlivňuje také čas pití

Vítejte u dalšího dílu seriálu, kde si vyvracíme ty nejčastější mýty, které často považujeme za pravdivé. Dnes se zaměříme na kávu, po které mnoho z nás usedá na toaletu. Co ale způsobuje to, že je káva lehce projímavá? Není to jen kofein, jak se většina domnívá, ale jiné látky, které jsou v kávě obsaženy.

Káva podporuje kontrakce v tlustém střevě

Káva obsahuje podle Cleveland Clinic kyseliny, které zvyšují hladiny hormonu gastrin. Ten stimuluje svalové kontrakce v žaludku, a na základě toho se rozpohybují i vaše střeva. Tento proces nastává jak u kávy s kofeinem, tak bez kofeinu. Střeva se pohybují, aniž bychom to my svojí vůlí mohli ovlivnit, a peristaltika střev je důležitá pro trávení a následné vylučování.

V kávě se přirozeně nachází kyselina chlorogenová, která podporuje produkci žluči, a právě ta může stimulovat produkci žaludečních šťáv, což zlepšuje trávení. Zároveň podporuje produkci žluči, která pomáhá při trávení tuků, a to opět přispívá k rychlejší střevní aktivitě. Mimo to si člověk může vytvořit jakousi ranní rutinu, kdy se u něj vytvoří návyk, kdy je pro něj káva (většinou ranní) spouštěčem pro vyprazdňování.

Káva

Kromě toho mohou mít vliv na potřebu vyprázdnění i přísady do kávy, zejména tedy smetana či mléko. U některých lidí – ačkoliv nemají laktózovou intoleranci – může smetana či mléko vyvolávat průjem či nadýmání, zejména pak, pokud bylo mléko zahřáté. Studie, provedená už v roce 1990, zjistila, že v průměru u 29 % dospělých (17 až 27 let) vyvolává pití kávy potřebu se vyprázdnit, přičemž větší procento tvořily ženy. U některých přišlo nutkání jít na toaletu už po čtyřech minutách. To jasně naznačuje, že káva může u lidí stimulovat pohyby střev.

Původně se podle healthline.com mělo za to, že potřebu se vyprázdnit způsobuje u kávy právě kofein. Jenže, jelikož tuto potřebu vyvolávala i káva bez kofeinu, začalo se zjišťovat, co za látku je tedy ještě v kávě, která by mohla toto způsobovat. A odpovědí právě byly chlorogenní kyseliny a N-alkanoyl-5-hydroxytryptamidy, které stimulují žaludeční kyseliny.

Ani kofein ale není úplně vyloučen z podpory stolice. Káva s kofeinem má o něco větší projímací účinky než káva bez kofeinu. Kofein je stimulant pro centrální nervovou soustavu, a kromě toho stimuluje i činnost hladkého svalstva ve střevech, což vede k posouvání potravy trávicím traktem.

Co má ale také vliv na to, že se nám chce po vypití kávy na toaletu, je čas pití. Většina těch, kteří pijí pravidelně kávu, si ji dávají hned ráno, jakmile se probudí. A pokud pijete kávu na prázdný žaludek, teplý šálek kávy je první, co žaludek a střeva začnou trávit, což podpoří činnost střev. V případě, že se pije káva například po obědě, nemá už tak velký vliv na střevní peristaltiku jako na lačno.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze