Díky kávě máte přes den více pohybu, ale kvalita vašeho spánku se horší

Díky kávě máte přes den více pohybu, ale kvalita vašeho spánku se horší
Fotografie: unsplash.com
  • Konzumace alespoň jednoho šálku kávy denně vás může přimět více se hýbat
  • Čím více kávy přes den vypijete, tím méně v noci spíte
  • Pití více než jednoho šálku kávy denně mělo za následek asi o 50 % vyšší riziko výskytu extrasystoly

Káva je jedním z nejvíce konzumovaných nápojů na světě, ale stále se diskutuje o jejích výhodách a nevýhodách pro zdraví. Nové výsledky z malé studie zveřejněné The New England Journal of Medicine ukazují, jak pozitivní, tak i negativní stránky. Konzumace alespoň jednoho šálku kávy denně vás může přimět více se hýbat, ale méně spát. A to vás může vystavit vyšším zdravotním rizikům, jako je například bušení srdce.

„Hlavním zjištěním je, že konzumace kávy nemá jen jeden zdravotní důsledek, ale že realita je složitější. Většina výzkumů na toto téma byla pozorovací, což znamená, že se jen díváme a vidíme, co se stane s lidmi, kteří pijí a nepijí kávu, což je velice omezující. Jedinou možností bylo provést randomizovanou intervenční studii,“ uvedl pro cnn.com hlavní autor studie kardiolog a profesor medicíny Dr. Gregory Marcus.


Aby si autoři studie udělali lepší představu o okamžitých účincích kávy na zdraví, sehnali 100 zdravých dospělých, kteří měli v průměru 39 let a pocházeli z oblasti San Francisca. Vybavili je chytrými hodinkami, aby mohli sledovat jejich kroky a spánek, měřit vývoj hladiny koncentrace glukózy v krvi a zaznamenávat časové změny elektrického potenciálu způsobeného srdeční aktivitou. Každý účastník mohl po dva dny pít tolik kávy, kolik chtěl, pak dva dny kávu vůbec nepil a tento cyklus musel opakoval po dobu dvou týdnů.

Výzkumníci zjistili, že ve dnech, kdy lidé pili kávu, ušli v průměru o 1 058 kroků více než ve dnech abstinence. Ale ve dnech, kdy pili kávu, byl jejich spánek o 36 minut kratší. Čím více kávy vypili, tím více fyzické aktivity zvládli, ale o to míň měli spánku.

Studie také ukázala, že káva působí i na srdce. Konzumace více než jednoho šálku kávy denně mělo za následek asi o 50 % vyšší riziko výskytu extrasystoly ve srovnání se dny, kdy dobrovolníci kávu nepili. Extrasystoly jsou předčasné stahy srdce, který mohou lidé vnímat jako vynechávání srdce, přeskakování nebo naopak jako silné bušení srdce. „Takže to poskytuje přesvědčivé důkazy, že experimentování s vynecháním kávy by mohlo být užitečné u těch jedinců, kteří pociťují nepříjemné bušení srdce,“ doplnil Dr. Gregory Marcus. „Existují také důkazy, že u některých lidí mohou extrasystoly vést k oslabení srdce nebo srdečnímu selhání. Může se tedy stát, že pokud má někdo obavy ze srdečního selhání, například má problémy se srdcem v rodinné anamnéze nebo existuje nějaký jiný náznak těchto problémů, možná bude lepší se kávě vyhnout.“

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze