Kofein může snižovat množství tuku v těle

Kofein může snižovat množství tuku v těle
Fotografie: unsplash.com
  • Bezkalorické nápoje s kofeinem by se mohly v budoucnu užívat ke snížení obezity a rizika vzniku cukrovky
  • Vědci nedoporučují, aby lidé začali pít více kávy či jiných kofeinových nápojů
  • Kofeinové nápoje obsahující cukry a tuky nepomohou snížit tuk v těle

Nový výzkum ukázal, že kofein může snižovat množství tělesného tuku a také riziko vzniku cukrovky 2. typu. Vědci, kteří svůj výzkum publikovali v BJM Medicine, uvedli, že by se bezkalorické nápoje s kofeinem mohly v budoucnu užívat ke snížení obezity a rizika vzniku cukrovky.

Autorka výzkumu, doktorka Katarina Kos z Exeterské univerzity, která se specializuje na diabetes a obezitu, uvedla, že tento výzkum ukázal potenciální zdravotní přínosy pro lidi s vysokou hladinou kofeinu v krvi. Nedoporučuje však, aby lidé začali pít více kávy či jiných kofeinových nápojů. „Nedoporučujeme pít více kávy, to nebylo účelem našeho výzkumu,“ uvedla pro theguardian.com. Dodala, že jakékoli kofeinové nápoje obsahující cukry a tuky nepomohou snížit tuk v těle.


Tato práce vychází z již dříve publikovaného výzkumu, který ukázal, že pití tří až pěti šálků kávy denně, které obsahují v průměru 70 až 150 mg kofeinu, bylo spojeno s nižším rizikem vzniku cukrovky 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění. Výzkumníci zjistili, že téměř polovina snížení rizika vzniku cukrovky 2. typu byla způsobena úbytkem hmotnosti. Je všeobecně známo, že kofein zrychluje metabolismus, zvyšuje spalování tuků a snižuje chuť k jídlu.

Podle Dr. Stephena Lawrence z Univerzity ve Warwicku je studie velmi zajímavá a využívá dobré vědecké poznatky. „Představuje dobrou vědu, která vytváří zajímavé hypotézy nebo myšlenky. Neprokazuje však příčinu a následek. Musíme být proto opatrní a nespěchat s její přílišnou interpretací. Konzumace kofeinu zvyšuje spalování tuků, a to i v klidovém stavu, avšak při nesprávném užívání může vést k nárůstu hmotnosti,“ uvedl Dr. Stephena Lawrence.

„Autoři studie udělali velký pokrok. Nyní můžeme předpokládat, že úbytek hmotnosti způsobený zvýšenou konzumací kofeinu sníží riziko vzniku diabetu 2. typu,“ řekl doktor Lawrence a dodal, že tento způsob není účinnější než snížení příjmu kalorií a zvýšení fyzické aktivity. Navíc konzumace kofeinu může některým lidem způsobit bušení srdce a abnormální srdeční rytmy, takže není vhodný pro každého.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze