Že pití kávy dehydratuje tělo? Mýtus, kterému dodnes mnoho lidí věří

Vyvracíme nejčastější mýty
Že pití kávy dehydratuje tělo? Mýtus, kterému dodnes mnoho lidí věří
Fotografie: unsplash.com
  • Klasická káva je tvořena přibližně z 95 % vody
  • Kofein má diuretické účinky, ale v kávě ho nepřijmeme takové množství, aby tělo dehydratovalo
  • Pokud se nepřekročí dávka 400 mg kofeinu denně, dehydratace nám nehrozí

V dnešním díle o vyvracení mýtů se zaměříme na kávu. Pro mnoho z nás nepostradatelný nápoj, bez kterého ráno nefungujeme. Někomu stačí jedna káva denně, jiní jich zvládnou více. Ať už patříte do jakékoliv skupiny, pravděpodobně jste zaslechli, že káva vás dehydratuje a je potřeba po ní vypít více vody, abyste zůstali hydratovaní. Jenže to není tak úplně pravda. Voda v kávě vám dodá potřebné tekutiny, ale samotná káva má diuretické účinky. Jak to tedy je?

Kofein

Voda je to nejlepší, co můžete tělu pro hydrataci dopřát. Pokud si ale dáte kávu, vašemu tělu ji poskytnete také. Kolik vody vaše tělo potřebuje, je zcela individuální, jelikož záleží na mnoha faktorech, které se pohybují od velikosti a věku až po místo, kde bydlíte. Kofein obsažený v kávě má diuretické účinky, a tak zvyšuje produkci moči. Podle Cleveland Clinic se ale káva skládá z asi 95 % vody, což znamená, že diuretické účinky jsou příliš nízké na to, aby dehydratovaly tělo.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) doporučuje nepřekračovat 400 miligramů kofeinu denně u zdravých dospělých. To odpovídá přibližně čtyřem až pěti šálkům kávy. Toto množství je všeobecně považováno za bezpečné. V případě překročení této dávky pak mohou vzniknout negativní účinky kvůli nadměrné konzumaci kofeinu. Mezi ně nejčastěji patří nespavost, nervozita, rychlý srdeční tep a bolest hlavy.

Káva

Běžné pití kávy nedehydratuje

Jelikož je pití kávy s dehydratací silně spojeno, existují studie, které to vyvracejí. Zveřejněná studie z roku 2014 měla za cíl porovnat účinky kávy u mužů, kteří pili 3 až 6 šálků kávy denně. Po dobu tří dnů jim byla podávána 4krát denně káva obsahující 4 mg/kg kofeinu a následující tři dny jim byla podávána pouze voda. Ačkoliv při pití kávy byl zaznamenán rozdíl v množství moči, která byla vyšší, v obou studiích nebyly nalezeny významné rozdíly ve stavu hydratace. Studie tak ukázala, že káva u lidí, kteří ji pijí pravidelně, má podobné hydratační účinky jako voda.

Pokud tedy pijete kávu běžně, a to i několik šálků denně, nemusíte se dehydratace obávat. Zvýšené diuretické účinky kofeinu mohou vést k častějšímu močení, avšak nejedná se o dlouhodobý stav, který by ohrozil správný poměr vody v těle.

V případě, že máte po pití kávy pocit suchosti v ústech, není to dehydratací, ale taniny (třísloviny) obsaženými v kávě. Podle verywellhealth.com jsou tyto sloučeniny zodpovědné za hořkou chuť kávy, ale i pocitu sucha v ústech. Třísloviny se totiž vážou na proteiny ve slinách a dělají je tak hustší, což vede k horšímu rozmístění po celých ústech.

Je možné snížit diuretické účinky?

Pokud pijete kávu pravidelně a nepřesahujete doporučenou denní dávku, pak se nemusíte dehydratace obávat. Pakliže ale chcete snížit diuretické účinky kávy, můžete začít pít kávu se sníženým obsahem kofeinu nebo bez kofeinu. A nezapomínejte ani na to, že káva by rozhodně neměla být jedinou tekutinou, kterou za den vypijete. Tělu tak dopřejte i jiné nápoje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze