Pití teplých nápojů může zvýšit riziko vzniku rakoviny jícnu

Pití teplých nápojů může zvýšit riziko vzniku rakoviny jícnu
Fotografie: unsplash.com
  • Riziko vzniku rakoviny jícnu je ovlivněno teplotou daného nápoje
  • Horký nápoj může způsobit zánět jícnu, který rakovině předchází
  • Rakovina jícnu je poměrně vzácné onemocnění

Nová studie ukázala, že pití horké kávy nebo čaje může zvýšit riziko vzniku rakoviny jícnu. Studie publikovaná v odborném časopise Clinical Nutrition ukazuje souvislosti mezi teplotou, při které nápoj pijeme, a pravděpodobností vzniku rakoviny.


Výzkumníci z Cambridgeské univerzity a Institutu Karolinska ve Švédsku analyzovali údaje o více než 580 tisících lidech z Velké Británie a Finska. Lidé, kteří pijí kávu horkou, mají 5,5krát vyšší riziko vzniku rakoviny jícnu. Ti, kteří pijí kávu velmi horkou, mají 4,1krát vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny. Nejmenší riziko vzniku rakoviny jícnu mají ti, kteří svůj nápoj pijí tak akorát teplý. U takových je riziko vyšší pouze 2,7krát.

Podle independent.co.uk je rakovina jícnu poměrně vzácné onemocnění. Každý rok se objeví zhruba 9 300 nových diagnóz. Vědci nenašli spojitost mezi běžnými typy rakoviny a pitím horkých nápojů. Nejpravděpodobnějším vysvětlením, proč se zvyšuje riziko rakoviny jícnu, je, že teplo z horkých nápojů jícen poškozuje. „Horké nápoje mohou způsobit zánět jícnu, který rakovině předchází. Navíc jsme zjistili, že horká voda podporuje tvorbu nádorových buněk u krysích a myších modelů jícnů,“ uvedli vědci ve studii.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze