Nová studie ukázala, že pití horké kávy nebo čaje může zvýšit riziko vzniku rakoviny jícnu. Studie publikovaná v odborném časopise Clinical Nutrition ukazuje souvislosti mezi teplotou, při které nápoj pijeme, a pravděpodobností vzniku rakoviny.
Drinking hot coffee may increase risk of oesophageal cancer, study finds https://t.co/XQ8x06pA8i
— The Independent (@Independent) August 27, 2022
Výzkumníci z Cambridgeské univerzity a Institutu Karolinska ve Švédsku analyzovali údaje o více než 580 tisících lidech z Velké Británie a Finska. Lidé, kteří pijí kávu horkou, mají 5,5krát vyšší riziko vzniku rakoviny jícnu. Ti, kteří pijí kávu velmi horkou, mají 4,1krát vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny. Nejmenší riziko vzniku rakoviny jícnu mají ti, kteří svůj nápoj pijí tak akorát teplý. U takových je riziko vyšší pouze 2,7krát.
Podle independent.co.uk je rakovina jícnu poměrně vzácné onemocnění. Každý rok se objeví zhruba 9 300 nových diagnóz. Vědci nenašli spojitost mezi běžnými typy rakoviny a pitím horkých nápojů. Nejpravděpodobnějším vysvětlením, proč se zvyšuje riziko rakoviny jícnu, je, že teplo z horkých nápojů jícen poškozuje. „Horké nápoje mohou způsobit zánět jícnu, který rakovině předchází. Navíc jsme zjistili, že horká voda podporuje tvorbu nádorových buněk u krysích a myších modelů jícnů,“ uvedli vědci ve studii.