Vědci odhalili, jaké každodenní radosti zvyšují výkon mozku

Vědci odhalili, jaké každodenní radosti zvyšují výkon mozku
  • Výkon mozku zvyšuje energická hudba, dále pak teplá káva nebo parfém
  • Vědci shromažďovali údaje pomocí elektrodermální aktivity
  • Lidé by mohli v budoucnu monitorovat vlastní kognitivní nabuzení mozku v reálném čase a odhalit například okamžiky akutního stresu

Máte nějakou oblíbenou skladbu? Tak je na čase si ji pustit pořádně nahlas a vychutnat si rytmus s šálkem teplé kávy. Podle nedávné studie mohou každodenní potěšení, jako je poslech hudby nebo popíjení kávy, zvýšit aktivitu mozku a zlepšit kognitivní výkonnost, včetně úkolů vyžadujících soustředění a paměť. Skupina vědců se zabývala novou studií NYU Tandon School of Engineering, která zahrnovala technologii MindWatch pro monitorování mozku. MindWatch je algoritmus, který analyzuje mozkovou aktivitu člověka na základě údajů, které jsou shromažďovány z nositelného zařízení, jež může monitorovat elektrodermální aktivitu. Elektrodermální aktivita způsobuje změny na kůži vyvolané emočním stresem, často spojeným s reakcemi na pocení.


Ve studii publikované v časopise Nature Scientific Reports museli účastníci nosit tyto náramky monitorující kůži, čelenky monitorující mozek a vyplnit řadu kognitivních testů. Testy probíhaly za poslechu hudby, pití kávy a čichání parfémů, které odrážely jejich individuální preference. Výzkumníci zjistili, že hudba i káva významně ovlivnily nabuzení mozku účastníků. Mírný pozitivní účinek měly také parfémy, což vědcům ukazuje na potřebu dalšího zkoumání.

„Pandemie ovlivnila duševní pohodu mnoha lidí po celém světě a nyní je více než kdy jindy potřeba bezproblémově monitorovat negativní dopad každodenních stresorů na kognitivní funkce člověka. V tuto chvíli je MindWatch stále ve fázi vývoje, ale naším konečným cílem je, aby přispěl k technologii, která by umožnila každému člověku monitorovat vlastní kognitivní nabuzení mozku v reálném čase a odhalit například okamžiky akutního stresu nebo kognitivního rozladění,“ uvedla pro The Independent Rose Faghih, docentka biomedicínského inženýrství.

Výsledky ukázaly, že k nejlepšímu výkonu vedla známá, energeticky laděná hudba, následovaná hudbou generovanou umělou inteligencí přizpůsobenou vkusu účastníka. Káva a parfém měly menší, ale přesto znatelný pozitivní vliv. Tým MindWatch chce provést další experimenty, aby potvrdil spolehlivost tohoto přístroje a pochopil širší účinnost různých zásahů na mozkovou aktivitu. Výzkumníci poznamenali, že ačkoli konkrétní zásahy mohou obecně zvýšit výkonnost mozku, individuální výsledky se mohou lišit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze