Češi vypijí až miliardu šálků kávy za rok. Jaké jsou její alternativy?

Češi vypijí až miliardu šálků kávy za rok. Jaké jsou její alternativy?
Fotografie: unsplash.com
  • Yerba maté obsahuje tolik kofeinu jako káva
  • Navíc podporuje hubnutí a snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • Kávu můžete nahradit také čaji yaupon a matcha

Když máte málo energie, vyplatí se vyzkoušet yerba maté, čaj yaupon, matcha a další nápoje, které slibují podobné energetické výhody. Mají zdravotní přínosy? Podle Mezinárodní rady pro informace o potravinách jsou podobné alternativy kávy často prodávány jako „wellness“ nápoje. Jak si tedy některé populární alternativy stojí z nutričního hlediska? Jsou závislé na kofeinu, který dodává energii? Obsahují potenciálně zdravé (nebo nezdravé) rostlinné sloučeniny?

Nápoje s kofeinem, které jsou méně „kyselé“

Většina druhů čaje obsahuje přibližně polovinu kofeinu oproti kávě. Bylinné čaje ho obsahují jen málo nebo žádný. Bylinný čaj je tak méně kyselý. Čaje často obsahují prospěšné antioxidační sloučeniny, jako jsou flavonoidy.

Bylinný čaj yerba maté

Yerba maté (neboli maté) je bylinný čaj ze stromu Cesmína paraguayská v Jižní Americe. Má zemitou a více nahořklou chuť než jiné čaje. Obsahuje antioxidační polyfenoly, jako je kyselina chlorogenová, a navíc tolik kofeinu jako káva nebo i více (na 100 ml 40 až 90 mg). Výzkum naznačuje, že by mohl podporovat hubnutí a snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Ale studie nejsou jednoznačné. Uživatelé uvádějí menší únavu a lepší soustředění – pravděpodobně díky obsahu kofeinu – ale „bez nervozity“. Určitou nevýhodou jsou některé způsoby zpracování maté. Například sušení listů kouřem, může vnášet polycyklické aromatické uhlovodíky podobně jako karcinogenní látky, které se mohou kvůli kouři nacházet například i v grilovaném mase. Některé výzkumy spojují dlouhodobé pití velkého množství maté se zvýšeným rizikem některých druhů rakoviny, včetně rakoviny hlavy a krku, žaludku, močového měchýře a plic. Bez kouře se maté zpracovává sušením na vzduchu. Může tak být bezpečnější.

Čaj yaupon

Stejně jako maté je i yaupon bylinný čaj. Pochází z USA, třeba v Texasu. Má jemnou travnatou chuť podobnou zelenému čaji. Obsahuje kyselinu chlorogenovou a antioxidanty, které údajně snižují záněty a zvyšují energii. Tento čaj obsahuje 60 mg kofeinu v jednom šálku a poskytuje také teobromin, sloučeninu strukturně podobnou kofeinu, který se nachází v kakaových bobech a mnoha čajích. Teobromin zvyšuje průtok krve a může zvyšovat energii a bdělost, ale tento nárůst nastupuje pomaleji a trvá déle než kofein, který poskytuje rychlý, ale krátkodobý nárůst. U nás se dá koupit, ale moc se nepije.Kombinace teobrominu a kofeinu může zvýšit srdeční frekvenci a narušit spánek, zejména pokud vypijete velké množství yauponu nebo ho popíjíte příliš blízko před spaním.

Čaj matcha

Matcha pochází ze stejné rostliny Camellia sinensis jako zelený čaj. Na rozdíl od zeleného čaje se však matcha pěstuje ve stínu, což ho chrání před slunečním zářením a oxidací a přispívá k jeho jasně zelené barvě a vyššímu obsahu polyfenolů. Celé čajové lístky a stonky matcha se rozemelou na jemný prášek, který se poté rozšlehá s horkou vodou nebo mlékem. Matcha obsahuje přibližně 40 až 175 mg kofeinu na šálek a obsahuje stejné antioxidační polyfenoly jako zelený čaj, konkrétně theanin a katechiny. Protože se však k výrobě matchy používají celé listy, může jich obsahovat vyšší koncentrace než standardní zelený čaj. Zatímco zelený čaj obsahuje malé až střední množství kofeinu, matcha ho může obsahovat velmi vysoké množství, dokonce více než káva.

Káva z čekanky

Čekanka je kořen rostliny Chicorium Intybus, který se suší, praží a mele na nápoj. Čekanka obsahuje prebiotickou vlákninu zvanou inulin. Během pražení karamelizuje. Nápoj získává tmavě hnědou barvu s oříškovou, sladší a méně hořkou chutí než tradiční káva. Chutí se podobá běžné kávě, ale neobsahuje kofein. Studie na zvířatech ukazují, že kořen čekanky má protizánětlivé účinky. Inulin může být prospěšný i pro střevní mikrobiom a zdraví střev. Malé množství se nachází v čekankové kávě. Rostlina čekanka pochází ze stejné čeledi, jako ambrózie. Čekanková káva může u lidí citlivých na pyl ambrózie vyvolat alergické reakce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze