Plovoucí robot švýcarských vědců fascinuje i děsí zároveň

Plovoucí robot švýcarských vědců fascinuje i děsí zároveň
Fotografie: EPFL
  • Robot vychází z primitivního tvora, který se podobá úhoři
  • Cílem je zkoumat, jakým způsobem se živočichové pohybují

Roboti mohou mít celou řadu podob. Od nejrůznějších vozítek přes nápodoby lidského těla, psů a hmyzu. Konstrukt zveřejněný na epfl.ch však nic z toho nepřipomíná a vydává se unikátní cestou.

Robot nese název AgnathaX a ze všeho nejvíce se podobá hadovi. Cílem vědců bylo studovat způsob, jakým se zvířata pohybují, což je dosud málo probádaná oblast. Živá a hýbající se stvoření nejsou zrovna vhodnými kandidáty na průzkum. AgnathaX vychází z mníka, což je primitivní ryba podobná úhoři. Robot je navržen s využitím série 10 segmentů kopírujících svaly podél těla tohoto tvora. Po stranách segmentů konstruktéři integrovali snímače síly, které napodobují buňky citlivé na tlak na kůži mníka, což robotovi umožňuje detekovat sílu vody působící na jeho tělo. Jak robot plave, tým je schopen selektivně aktivovat a deaktivovat centrální a periferní vstupy a výstupy nervového systému podél každého segmentu.

AgnathaX

Cílem je ověřit hypotézu, že k pohybu těchto tvorů přispívá nejenom centrální nervová soustava, ale i periferní nervy. Výzkum ukazuje, že tomu tak skutečně je. Testy také zjistily, že tlakové senzory podél těla a interakce těla s vodou pomáhají poskytovat signály pro generování a synchronizaci svalové aktivity potřebné pro pohyb.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze